Ciorbă sățioasă

Se spală bine carnea, se curăță de pielițe și se taie cubulețe. Rădăcinoasele și ardeii se curăță, se spală și se toacă cubulețe. Varza se taie fâșii. Ceapa se curăță și se toacă mărunt. Roșiile se opăresc, se curăță de pielițe și se taie felii. Leușteanul și pătrunjelul se spală și se toacă fin. Carnea […]

Cartofi umpluţi

Se spală cartofii bine, apoi se aşază într-o tavă şi se bagă la copt, la 180 0C. După ce sunt gata, se scot, se lasă 5-10 minute să se răcească, apoi se crestează în patru, cu ajutorul unui cuţit. Într-un bol, se mărunţeşte brânza tofu, apoi se amestecă cu 100 ml smântână de post, cu […]

Ciuperci cu legume trase la tigaie

Se spală şi se curăţă ciupercile, se taie în jumătăţi şi se stropesc cu zeama de lămâie, ca să nu se oxideze şi să-şi păstreze culoarea. Roşiile se spală, se decojesc şi se taie bucăţele. Ceapa şi usturoiul se taie rondele. Într-o tigaie, se încinge bine uleiul de măsline şi se pun ciupercile. Se lasă […]

Sufle de legume “Arlechin”

Se spală vinetele şi se taie în felii rotunde, groase de 1/2 cm. Se sărează şi se lasă deoparte, într-un bol, 10 minute. Se spală dovleceii şi se taie felii potrivite. Ardeii se spală, se curăţă de seminţe şi se taie în jumătăţi. Roşiile se spală şi se taie rondele mai groase. Cartofii se curăţă […]

Tartă cu urdă și lămâie

Peste untul la temperatura camerei se pun făina, oul întreg, zahărul, sarea și cele două gălbenușuri. Se frământă bine, până când aluatul nu mai este chiar sfărâmicios. Se dă la frigider pentru o oră. Într-un castron, se amestecă urda cu ouăle, zahărul, coaja rasă și zeama de la o lămâie. Se mixează până compoziția devine […]

Flori de dovlecei cu brânzeturi și anșoa

Fileurile de anşoa desărate se pasează, apoi se amestecă împreună cu cele 3 tipuri de brânză. Totul se mixează în mojar până devine o cremă omogenă. În funcţie de preferinţe, se adaugă o linguriţă de frunze din planta aromatică favorită (salvie, busuioc, oregano sau cimbru, neapărat verzi). Cu acest amestec se umplu florile de dovlecel. […]

Cartofi noi la ceaun

Cartofii noi se spală bine în mai multe ape, fără a-i curăţa de coajă. Se pun într-un ceaun de tuci, cu fundul rotund şi se toarnă apă cam până la jumătatea cartofilor. Se pune cantitatea de sare necesară încă din această etapă, astfel încât cartofii să rămână întregi. Apoi, se adaugă și uleiul și se […]

Cartofi noi cu smântână

Cartofii noi, în coajă, trebuie spălați în 4-5 ape. Se pun apoi la fiert în supă de pui. Se adaugă de la bun început sarea, pentru că aşa cartofii vor rămâne întregi. Se lasă la fiert până sunt pe jumătate fierți și supa de pui scade destul de mult. Se ia de pe foc. Separat […]

Pui cu smântână

Puiul de primăvară, de aproximativ un kilogram, se spală bine și se pune la fiert întreg, împreună cu o ceapă întreagă, foile de dafin, ienibaharul, piperul verde și rădăcinoasele tăiate rondele groase. Se fierbe puțin, pentru că el are carnea foarte fragedă. Când este fiert bine se dă de pe foc și se mută în […]

Prepelițe umplute

Prepelițele se pârlesc, se spală și se pun la scurs pentru a fi uscate când le vine vremea să intre la cuptor. Ciupercile se taie în felii de 2-3 milimetri și se pun în tigaie, unde se trag în unt. Când se înmoaie bine, se 26adaugă pătrunjelul și pieptul de pui fiert în prealabil, tocat […]