Daca urmeazi aceasta reteta vei obtine un tort complex, cu aroma puternica de nuca de cocos si cu un aspect demn de o petrecere formala.

Ingrediente pentru blaturi

225 g unt la temperatura camerei 350 g zahar esenta de vanilie 4 oua la temperatura camerei 325 g faina 2 linguri praf de copt 1/2 lingurita bicarbonat de sare un praf de sare 240 ml lapte la temperatura camerei 1 lingura suc lamaie

Ingrediente pentru crema

700 ml lapte 4-5 linguri zahar (dupa gust) 100 g unt 3 linguri faina 6 linguri cocos 1 praf sare

Ingrediente pentru glazura

3 albusuri 250 g zahar 1 lingura suc de lamaie 1 praf sare 4 linguri apa rece

Ingrediente pentru decorat

fulgi de cocos
Mod de preparare:

Prepararea blaturilor

1. Preincalzeste cuptorul la 180 grade si tapeteaza 2 tavi de dimensiuni egale (22 cm) cu ulei si faina. Pe fundul fiecarei tavi adauga hartie de copt, taiata exact pe dimensiunea tavii.
2. Bate untul pana devine usor cremos, apoi adauga treptat zaharul si continua sa mixezi pana obtii o consistenta pufoasa. Adauga esenta de vanilie si mixeaza, apoi incorporeaza rand pe rand fiecare ou.
3. In cei 240 ml de lapte, amesteca o lingura de lamaie si lasa-l deoparte pentru 10-15 minute. Amesteca ingredientele uscate intre ele (faina, praful de copt, bicarbonatul si sarea) si pune amestecul in compozitia de unt in 3 transe separate, alternand cu laptele (faina/lapte/faina etc.).
4. Pune aluatul rezultat in cele 2 tavi si niveleaza, incercand sa obtii cantitati egale (poti folosi un cantar pentru mai multa precizie). Da blaturile la cuptor pentru 25-30 de minute, pana cand devin aurii si trec testul scobitorii.
5. Dupa ce blaturile sunt gata, asteapta 10 minute si scoate-le din tava pe o suprafata usor unsa cu unt (pentru a evita lipirea lor).

Prepararea cremei de cocos

Pune laptele la fiert intr-o cratita care nu lipeste impreuna cu faina, zaharul, sarea si cocosul. Amesteca pentru a desface eventualele cocoloase, iar cand se apropie de punctul de fierbere, continua sa amesteci constant.
Cand crema s-a ingrosat suficient, stinge focul si adauga untul taiat bucati si amesteca pana se topeste complet. Lasa crema sa se raceasca si pregateste glazura.

Prepararea glazurii

1. Bate cu mixerul la viteza mica timp de 30 de secunde albusurile cu zaharul, zeama de lamaie, 4 linguri de apa rece si un praf de sare. Continua sa bati albusurile cu mixerul la bain marie pentru 6-7 minute, pana cand obtii o consistenta similara cu cea pentru bezea. Adauga putina esenta de vanilie si bate albusurile pentru inca un minut. Lasa glazura sa se raceasca pentru 15 minute. In rastimp, pregateste tortul pentru asamblare

Asamblarea tortului

Taie ambele blaturi in jumatati, incat sa obtii 4 blaturi si pune cate un strat de crema intre ele. Imbraca tortul in glazura si presara fulgi de cocos de jur imprejurul tortului.