Cu siguranta diferita de toate retetele de pana acum, prajitura cu piure de castane si crusta de nuci e un dulce de toamna perfect si rafinat. Reteta a fost trimisa de Anisoara Ursan, din Cernavoda.

Ingrediente pentru blat

5 linguri zahar 5 linguri faina 2 linguri ulei 5 oua un praf sare

Ingrediente pentru crema

200 ml frisca lichida 200 g piure de castane un plic gelatina (10 g)

Ingrediente pentru sirop

3 linguri miere 200 ml apa

Ingrediente pentru crusta de nuci

400 g miez de nuca maruntita o cana zahar o lingura apa un ou

Ingrediente pentru ornat

o mana miez de nuca 5-6 linguri frisca batuta cu piure de castane
Mod de preparare:
  1. Se prepara blatul mixand albusurile cu un praf de sare, apoi cu zaharul, pana se intaresc. Galbenusurile se freaca un pic cu uleiul, apoi se adauga in albusuri si se mai adauga si faina in ploaie.
  2. Compozitia obtinuta se toarna in forma de tort (cu diametrul de 26 cm) tapetata cu hartie de copt, apoi se da la copt aproximativ 20 de minute, la foc domol. Se scoate blatul din forma, se lasa sa se raceasca, apoi se taie pe lung in doua.
  3. Se mixeaza frisca pana se intareste, apoi se adauga piureul de castane si se mixeaza din nou. Se hidrateaza gelatina in 100 ml apa rece, apoi se topeste la bain-marie si se adauga in frisca.
  4. Se asaza primul disc de blat in forma, se insiropeaza usor cu sirop preparat din miere cu apa, apoi se toarna frisca amestecata cu piureul de castanet si se acopera cu al doilea disc de blat, insiropat si el cu restul de sirop ramas.
  5. Se caramelizeaza zaharul cu lingura de apa si, cand capata culoarea maro deschis, se pune miezul de nuca. Se amesteca bine si se da la o parte de pe foc. Se adauga repede oul batut, se amesteca rapid si se intinde pe toata suprafata prajiturii, cat este fierbinte. Se da la rece, apoi se decoreaza cu frisca, piure de castane si bucati de miez de nuca. Se lasa de seara pana a doua zi, inainte de a fi taiata.