O placinta cu umplutura mai putin obisnuita, insa foarte gustoasa. Placinta cu prune e un desert perfect cu care puteti intampina oaspetii

Pentru aluat

250 g faina 175 g unt un ou 50 ml apa sau lapte un praf sare un plic zahar vanilinat un praf zahar

Pentru umplutura

500 g prune fara samburi 100 g zahar o lingurita rom o lingurita apa de flori de portocal un plic zahar vanilinat sau cateva picaturi de esenta 1/4 lingurita scortisoara
Mod de preparare:

1. Pentru aluat, faina se amesteca cu sarea si zaharul, i se face un gol si se pune acolo untul taiat bucati.
2. Se amesteca cu degetele, se pun apa sau laptele si oul. Se framanta bine iar aluatul obtinut se da la rece pana se prepara umplutura.
3. Prunele se pun la fiert cu apa cat sa le acopere si se lasa 15 minute la foc mic. Apoi se scurg, se mixeaza si se amesteca cu romul, vanilia, zaharul, apa de flori de portocal si scortisoara.
4. Din cantitatea de aluat, 3/4 se intinde si se transfera in forma de copt. Se pun prunele. Din aluatul ramas se modeleaza un grilaj care se asaza peste prune. Se coace 10 minute la foc mare si 25 de minute la foc mediu.

Sfaturi utile:

✽ Laptele si untul pentru aluat trebuie sa fie reci, de la frigider.
✽ Peste iarna se pot folosi prune din compot, bine scurse sau marmelada.
✽ Pentru aspect, inainte de a baga placinta la cuptor, pe grilaj se pot presara cateva cristale de zahar.

Sursa foto: 123rf