Papanasii cu smantana si dulceata sunt un desert care, desi e rapid si usor de preparat, e servit mai degraba ca o delicatesa, daca iei seama la preturile din restaurante.

Ii faci in maxim 30 de minute si servesti cel mai bun desert romanesc, la tine acasa.

Ingrediente

350 g branza de vaci cat mai grasa 2 oua 1/2 pliculet praf de copt 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu 2 pliculete zahar vanilat 2 linguri zahar esenta de vanilie coaja rasa a unei portocale/lamai un praf sare faina, cat cuprinde
Mod de preparare:
  1. Bate crema de branza cu ouale si adauga zaharul, zaharul vanilat, esenta de vanilie, coaja de citrice, praful de copt, bicarbonatul si praful de sare.
  2. Adauga apoi faina treptat, cate 2-3 linguri odata. Cand aluatul s-a inchegat si devine omogen, continua sa framanti si sa adaugi faina pana cand devine nelipicios.
  3. Pune coca intr-un recipient si las-o sa se odihneasca 10 minute.  Formeaza apoi bile potrivite, cu mainile infainate, si turteste-le, incat sa semene cu niste gogosi.
  4. Folosind un dop de sticla de plastic, cu gura mai larga, da o gaura in centrul fiecarei “gogosi”, presand dopul. Cu coca ramasa din centrul fiecarui papanas, formeaza biluta de deasupra, rostogolind-o intre palme.
  5. Prajeste papanasii si bilutele lor in baie de ulei cate 1-2 minute pe fiecare parte, sau pana cand se rumenesc. Serveste fiecare papanas cu cate o lingura de smantana si 2-3 lingurite de dulceata de visine, afine sau orice alta dulceata acrisoara.

Sfaturi utile:

✽ Daca se intampla sa ai branza de vaci slaba, poti prepara fara probleme papanasii cu smantana si dulceata. Doar adauga 1-2 linguri de unt topit sau moale, cat mai gras, si incorporeaza-l in crema de branza.

✽ Nu forma papanasii prea grosi, deoarece risti sa nu se poata patrunde. Formeaza-i plati, de cca 0.5 cm inaltime.