Ca le stii dupa denumirea de minciunele, scovergi sau pur si simplu gogosi, preparatul e acelasi: gogosi pufoase intoarse, ce aduc a fundite, pe care sigur le mancai cu drag in copilarie, dupa reteta bunicii.

Se prepara relativ usor, daca nu te grabesti si ai rabdare sa le lasi la dospit incat sa-ti iasa cu adevarat delicioase.

 

Ingrediente

600 g faina 1 pliculet/un cub 25 g drojdie 150 ml lapte cald 5 linguri ulei 3 galbenusuri 4 linguri zahar 1 pahar iaurt grecesc (150 g) esenta vanilie coaja unei lamai/portocale 1/2 lingurita sare

Ingrediente pentru servit

zahar pudra/dulceata/ciocolata
Mod de preparare:

1. Combina laptele cald cu drojdia, zaharul si 3-4 linguri din faina, pana obtii un amestec omogen. Lasa-l la crescut pentru 15 minute la cald.

2. Separat, freaca galbenusurile cu iaurtul grecesc, mirodeniile (vanilie, coaja de lamaie/portocala) si sarea.

3. Cerne faina si pune maiaua crescuta in mijlocul fainii, urmate de crema de galbenusuri si iaurt. Amesteca la inceput cu lingura, apoi framanta cu mana, incorporand treptat si cele 5 linguri de ulei, pana obtii un aluat ferm, nelipicios. Lasa-l la dospit minim o ora acoperit, la loc cald.

Daca simti ca e prea lipicios, mai adauga putina faina, daca il simti prea uscat, adauga putin lapte, deoarece aluatul poate iesi diferit, desi se folosesc aceleasi cantitati (difera marimea galbenusurilor, tipul de faina, etc).

4. Intinde aluatul crescut pe blatul infainat (il poti face in 2 transe, caci poate fi greu de gestionat dintr-o bucata). Taie cu cutitul sau cu feliatorul de pizza fasii lungi, late de 6-7 cm. Imparte apoi fiecare fasie lunga in patrate sau romburi (ies romburi daca tai usor pe diagonala), de 7-8 cm.

5. In centrul fiecarei viitoare minciunica, cresteaza o taietura. Trece unul din varfurile alungite prin crestatura si intoarce-l “pe dos”.

6. Lasa minciunelele sa dospeasca din nou pentru 20-30 de minute. Prajeste gogosile in baie de ulei pentru cateva secunde pe fiecare parte. Serveste minciunelele traditional, cu zahar pudra din belsug, sau cu gem, dulceata sau ciocolata, dupa gust.

Atentie, se fac foarte repede si se ard extrem de usor!