Delicios si pufos, cozonacul cu mac este un preparat ce trebuie incercat macar o data de sarbatori, caci are un gust aparte.

Ingrediente pentru aluat

500 g faina 125 g unt 3 oua 150 g zahar un plic zahar vanilinat 50 g drojdie proaspata un pahar lapte cald coaja unei lamai sare

Ingrediente pentru umplutura

400 g mac 200 g zahar 3 linguri miere un albus 50 g unt coaja unei lamai 2 linguri faina de migdale cateva stafide un plic zahar vanilinat
Mod de preparare:
  1. Pentru umplutura, macul se trece sub un jet de apa rece si se pune la fiert cu apa cat sa-l acopere. Se lasa la fiert 5 minute, apoi se lasa 30 de minute sa se raceasca, se scurge si se marunteste.
  2. Apoi, se amesteca bine cu zaharul, untul topit, mierea, faina de migdale, zaharul vanilinat, coaja de lamaie si stafidele inmuiate. Se adauga albusul batut.
  3. Pentru aluat, drojdia se desface in doua linguri lapte cald la care se adauga o lingura de zahar si una de faina. Se lasa sa creasca. Intre timp, faina se amesteca cu untul topit, ouale, restul laptelui, zaharul si zaharul vanilinat. Se pune apoi drojdia, coaja de lamaie si un praf de sare. Se amesteca si apoi se framanta pana ce aluatul se desprinde de peretii vasului. Se acopera si se lasa o ora la crescut.
  4. Aluatul se imparte in patru bucati inegale, doua mici si doua mari. Cea mai mica bucata se intinde, se umple cu mac si apoi se ruleaza din margini catre mijloc. Sulul se pune intr-o tava de copt. Se procedeaza la fel cu bucata mai mare de aluat care se asaza deasupra celei mici, in aceeasi tava. Se lasa sa creasca 30 de minute. Se ung apoi cozonacii cu galbenus si se coc 30 de minute. Se lasa sa se raceasca in tava.

Sfaturi utile

✽ Inmoaie semintele de mac in lapte fierbinte si apoi adauga zaharul pentru a se topi complet. Poti adauga cateva picaturi de esenta de rom in compozitia de mac, sa fie mai aromata.

✽ Coace cozonacii la foc domol, la inceput, sa creasca uniform, apoi da focul mai tare timp de 10 minute, sa se formeze crusta aurie. In ultimul sfert de ora, lasa iar focul potrivit, sa se patrunda bine.

✽ Freaca galbenusurile de ou cu un strop de sare ca sa ungi cozonacii.