Cozonacul este foarte gustos, dar daca te-ai saturat de reteta clasica, iti propunem sa incerci varianta cu branza.

Ingrediente pentru aluat:

500 g faina 25 g drojdie proaspata 150 ml lapte 100 g unt 150 g zahar 3 oua coaja unei lamai sau a unei portocale esenta de vanilie, dupa gust sare

Ingrediente pentru umplutura:

2 pachete branza de vaci 2 oua 150 g stafide aurii
Mod de preparare:

1. Drojdia amestecata cu o lingura de zahar si una de faina se pun intr-un vas, se toarna 50 ml lapte si se lasa 10 minute sa creasca. Stafidele se pun la inmuiat in apa calda.
2. Intre timp, ouale se separa. Galbenuturile se freaca bine cu zaharul pana devin o crema, se adauga coaja de lamaie si se toarna restul laptelui cald. Peste faina amestecata cu sarea se pune maiaua de drojdie, se amesteca, se toarna putin cate putin laptele cu galbenusurile, esenta si albusurile batute spuma. Se amesteca. Se toarna apoi untul topit si un pic racit, se amesteca si se framanta pana ce se desprinde de peretii vasului. Se acopera cu un servet si se lasa la crescut o ora, in functie de drojdie.
3. Pe masa unsa putin cu ulei se pune aluatul, se framanta si se imparte in doua. Ingredientele pentru umplutura se amesteca si se repartizeaza pe cele doua foi de aluat. Se ruleaza, se asaza in tavile unse si se mai lasa la crescut 20 de minute.
4. Se coc apoi aproximativ 50-60 de minute, in functie de cuptor. Se lasa sa se raceasca in tava, apoi se scot si se ateaza pe o parte pentru a nu se lasa.