Reteta exacta a carnatilor de Plescoi este un secret greu de obtinut de la locuitorii localitatii, insa ce e cunoscut e faptul ca pentru a obtine faimosii carnati e important sa respecti raportul de carne de oaie cu cel de vita, iar raportul condimentelor trebuie si el mentinut. Desigur, dupa gust se pot modifica cantitatile.

Ingrediente

1 kg pulpa de oaie 400 g pulpa de vită mate de oaie 1 lingurita ardei iute tocat (sau pasta) 1 lingura cimbru 1 lingurita sare
Mod de preparare:

 

  1. De obicei, se foloseste doar carne de oaie pentru cârnații de pleșcoi, dar in cazul in care aceasta este prea grasa, compozitia se amesteca cu carne de vita, insa fara a fi depasita proportia de 2:1. Spala si toaca carnea, apoi amestec-o cu condimente si cu ardeiul iute tocat cat mai marunt. Daca bucata de carne de oaie este prea grasa, completeaza cu inca ~100 de grame de carne de vita.
  2. In functie de cat de iuti ii preferi, poti modifica cantitatea de ardei iute adaugat. Lasa carnea la maturat pentru o zi la rece.
  3. Dupa ce amesteci si omogenizezi pasta, adauga putina apa pentru a o face mai maleabila, apoi umple carnatii, rasucindu-i la 10-15 cm unii de ceilalti. Lasa carnatii atarnati la uscat intr-un loc racoros si aerisit pentru 2-3 zile.
  4. Aplatizeaza-i folosind un facalet de 2-3 ori in acele zile, apoi afuma-i pentru cateva ore (maxim 10) la rece, avand grija ca temperatura in afumatoare sa nu depaseasca 30 de grade.
  5. Carnatii de Plescoi pot fi consumati imediat ce au fost umpluti, adica proaspeti, daca sunt preparati termic, sau ca atare, dupa ce au fost uscati si afumati. Dupa uscare si afumare, carnatii pot fi depozitati la loc uscat si racoros.

Cum prepari cei mai buni carnati de casa

Fasole rapida cu carnati

Carnati cu piure