Printre cele mai clasice si renumite prajituri romanesti, amandina e de departe preferata multora dintre noi, a iubitorilor de ciocolata cu precadere.

Reteta de amandina trimisa de Glencora Ceteri.

Ingrediente pentru blat

6 oua 200 g zahar tos 30 ml apa rece 30 ml ulei 20 g cacao 8 linguri faina

Ingrediente pentru sirop

400 ml apa 300 g zahar 2 plicuri amestec instant pentru cappuccino esenta rom

Ingrediente pentru crema

3 galbenusuri 150 zahar un pachet margarina 3 linguri cacao

Ingrediente pentru glazura

2 linguri cacao 2 linguri apa 3 linguri zahar 50 g margarina
Mod de preparare:
  1. Pentru blat, se freaca galbenusurile cu uleiul care se toarna in fir subtire, ca la maioneza.
  2. Albusurile se bat spuma cu zaharul si apa, iar apoi, peste spuma de albusuri, se pun galbenusurile, faina si  cacaua si se amesteca toate de jos in sus, cu o lingura de lemn, pana la omogenizare. Se toarna compozitia in tava si se da la cuptor 30-35 minute.
  3. Intre timp, se prepara crema: se freaca margarina la temperatura camerei cu zaharul, pana ce acesta se topeste, apoi se adauga galbenusurile, unul cate unul, si cacaua.
  4. Pentru sirop, se pun apa cu zaharul pe foc si, cand s-a topit zaharul, se toarna praful de cappuccino si esenta.
  5. Pentru glazura, se pun pe foc apa, zaharul, cacaua si margarina si se amesteca sa nu se prinda.
  6. Dupa ce blatul este gata, se lasa la racit si apoi se insiropeaza este blatul insiropat se intinde crema, apoi se toarna glazura calda si se niveleaza cu cutitul. Amandina se da la rece si se orneaza dupa gust inainte de servire.