Supă de pui cu legume

1. Carnea de pui se curăţă, se spală şi se taie bucăţi. Se pune la fiert în 2 litri de apă cu sare. După primul clocot, se spumează sau se schimbă apa şi se lasă să fiarbă în continuare, la foc potrivit, 15-20 minute. 2. Între timp, toate legumele se curăţă şi se spală. Se […]

Supă de ţelină cu salată verde

1. Ceapa, morcovii şi ţelina se curăţă şi se spală. Ceapa şi morcovii se taie în sferturi, iar ţelina se taie cubuleţe. Se pun la foc în 1,5-2 litri de apă cu sare şi se lasă să fiarbă, la foc potrivit, aproximativ 30 minute. 2. Între timp, pieptul de pui se spală, se taie bucăţi […]

Supă de ciuperci (de post)

1. Ceapa, morcovii, păstârnacul, ţelina şi prazul se spală, se curăţă şi se toacă mărunt. Se pun la fiert în 2-2,5 litri de apă cu un praf de sare. 2. Separat, într-o tigaie cu ulei se călesc ciupercile tăiate felii. Se sting cu 2-3 linguri de supă de legume, se dau cu un praf de […]

Supă cremă de cartofi

1. Toate legumele se curăţă şi se spală. Într-o oală cu 2 litri de apă, se pun la fiert morcovii, ceapa, ţelina şi păstârnacul, toate tăiate în sferturi. Se lasă să fiarbă aproximativ 30 minute, până se înmoaie toate legumele, apoi se strecoară supa şi se pune din nou la foc. 2. În supa de […]

Supă de cartofi cu praz

1. Toate legumele se curăţă şi se spală. Se pun la fiert, în 3 litri de apă, ceapa tocată mărunt, morcovii, ţelina şi păstârnacul, toate tăiate în sferturi. Se lasă să fiarbă aproximativ 30 minute, până se înmoaie toate legumele. Se strecoară supa şi se pune din nou la foc. 2. Se adaugă prazul tăiat […]

Supă de cartofi cu mărar

1. Cartofii se curăţă, se spală şi se taie cubuleţe. Se pun la fiert în apă cu sare şi se lasă până se înmoaie, aproximativ 30 minute. Ouăle se fierb 10 minute, apoi se ţin 1-2 minute în apă rece şi se curăţă de coajă. 2. Jumătate din cartofi se pasează, apoi se amestecă cu […]

Supă de ceapă

1. Ceapa se curăţă, se spală şi se taie solzişori. Se căleşte numai 1-2 minute în unt, apoi se adaugă supa de legume şi se lasă să fiarbă acoperit, 30-40 minute. Se potriveşte la gust cu sare şi piper. 2. Între timp, se pregătesc crutoanele. Se taie feliile de franzelă cubuleţe, apoi se pun în […]

Supă de linte cu costiţă afumată

1. Lintea se curăţă de impurităţi şi se spală. Se lasă în apă rece de seara până dimineaţa, apoi se schimbă apa şi se pune la fiert în 4 l de apă cu 1-2 crenguţe de cimbru. Cine doreşte mai poate schimba apa o dată. 2. Se lasă să fiarbă 30 minute, apoi se adaugă […]

Supă de gulii cu crutoane

1. Se curăţă ceapa, păstârnacul şi morcovii. Se taie în sferturi şi se pun la fiert în 3 l de apă cu sare. Se lasă să fiarbă 30 minute, apoi se scot şi se adaugă cartofii şi guliile tăiate cubuleţe. 2. Se acoperă şi se fierbe în continuare până se înmoaie legumelele. Se potriveşte la […]

Ciorbă de perişoare

1. Se curăţă şi se spală morcovii, o ceapă şi păstârnacul. Se toacă şi se pun la fiert într-o oală, cu 2 l de apă cu sare. Se lasă să fiarbă jumătate de oră, apoi se adaugă ardeiul gras tăiat cubuleţe şi se lasă în continuare pe foc. Orezul se curăţă şi se spală. 2. […]