Varză călită la capac

1. Se lasă varza câteva ore în apă rece ca să se desăreze, apoi se stoarce bine şi se taie foarte fin. Se stropeşte cu uleiul de măsline, se amestecă cu piperul boabe şi măcinat, se pune foaia de dafin şi se acoperă cu un capac. 2. Separat, se condimentează muşchiul file şi se bagă […]

Garnitură cu spanac

1. Se spală cartofii şi se pun să fiarbă în apă cu sare. După aceea se scot, se curăţă şi se taie cubuleţe. 2. Separat, se curăţă bine frunzele de spanac, se spală şi se opăresc în apă cu puţină sare. Se scoate spanacul apoi într-o sită şi se lasă să se scurgă. 3. Se […]

Mâncare grecească

1. Se curăţă, se spală şi se taie ceapa fideluţă, apoi se căleşte în ulei până devine aurie. 2. Separat, se amestecă ceapa călită cu carnea tocată, se condimentează cu sare şi piper, se adaugă pasta de măsline, cimbru şi mierea şi se frământă bine. Se formează chiftelele şi se pun la fiert în apă […]

Limbă cu porumb

1. Se spală limba şi se pune să fiarbă în apă cu sare. Se lasă la foc mic, se ia spuma şi se acoperă cu un capac. 2. În acest timp, se pregătesc legumele. Se spală boabele de porumb şi de mazăre, apoi se lasă să se scurgă de zeamă. Dacă nu sunt din conservă, […]

Legume în sos alb

1. Se spală ţelina, morcovii şi cartofii în câteva ape şi se pun să fiarbă în apă cu sare. După ce au fiert legumele, se lasă să se răcească, apoi cartofii se curăţă de coajă. 2. Ţelina, cartofii şi morcovii se taie cubuleţe şi se stropesc cu zeama de la o lămâie, apoi se acoperă […]

Musaca de ciuperci

1. Se spală ciupercile în câteva jeturi de apă, se curăţă, apoi se lasă să se scurgă. La fel se procedează şi cu ardeii. Ciupercile şi ardeii se taie cubuleţe şi se călesc în unt, până scad. 2. Separat, se sparg ouăle şi se bat spumă, se amestecă cu smântâna şi cu brânza rasă pe […]

Specialitate cu şalău

1. Se pun feliile de şalău să fiarbă în apă cu sare şi câteva boabe de piper negru. Se lasă aproximativ 15 minute la foc mic şi apoi se scot cu spumiera în sită, să se scurgă. 2. Pentru un gust bun, se presară cimbru şi câteva picături de lămâie amestecată cu ulei de măsline […]

Cartofi gratinaţi

1. Se spală cartofii şi se pun să fiarbă în coajă, în apă cu sare, la foc potrivit. După ce au fiert, se scot, se lasă să se răcească şi se curăţă de coajă. 2. Cartofii se taie felii potrivite. Între timp, se topeşte untul într-o tigaie, la foc mic, apoi se toarnă peste cartofi. […]

Bulete de ciuperci

1. Se curăţă ciupercile, se spală în câteva ape, apoi se lasă să se scurgă în sită. Se toacă mărunt şi se pun la călit câteva minute în ulei cu ceapa tocată şi apoi se lasă să se răcească. 2. Se curăţă verdeaţa, se spală şi se toacă mărunt. Se adaugă în compoziţia de ciuperci. […]

Risotto cu legume şi carne

1. Mazărea se trece prin câteva jeturi de apă călduţă. Se curăţă ceapa şi se căleşte în unt împreună cu ciupercile mărunţite şi cu muşchiul de vită tăiat cubuleţe. 2. Se adaugă orezul, mazărea, porumbul, morcovii şi dovlecelul tăiat cubuleţe şi se călesc la foc mic. După câteva minute se adaugă un pahar cu apă […]