Supă leşească de urzici

Se curăţă, se spală şi se opăresc bine urzicile. Într-o oală, se pune apa la fiert. Când dă în clocot, se adaugă urzicile și orezul bine spălat şi se mai lasă să dea în câteva clocote. Când sunt fierte urzicile, se adaugă sarea și oțetul și se macină niște piper pe deasupra. Separat, se bat […]

Musaca de vinete şi cartofi

Se pun vinetele la copt, apoi se decojesc şi se lasă să se scurgă. Între timp, se curăţă şi se spală dovleceii şi cartofii. Dovleceii se pun să fiarbă în apă cu sare. După ce au fiert, se scot în sită şi se lasă să se scurgă. Se pun şi cartofii să fiarbă în apă […]

Muşchiuleţ de vită cu legume

Se taie muşchiuleţul de vită rondele potrivite, nici groase, dar nici subţiri. Se ung bucăţile de carne cu salvie, unt, ulei şi muştar. Se stropesc cu vin roşu pe toată suprafaţa şi se lasă câteva ore la rece, la marinat. Separat, se curăţă legumele şi se pun să fiarbă întregi, în apă cu sare şi […]

Mămăligă “înnobilată”

Se pune apa la fiert cu o linguriţă de sare şi puţin mălai. Când începe să dea în clocot, se pune încet-încet şi restul de mălai şi se amestecă încontinuu cu făcăleţul. Se lasă să fiarbă în jur de 20 de minute, timp în care se amestecă bine. Între timp, se spală roşiile şi se […]

Sufleu de paste

Se pun pastele farfalle la fiert în apă cu puţină sare şi se lasă 5-10 minute. Între timp, se spală şi se curăţă legumele. Morcovii se taie rondele, cartofii felii, iar ardeiul gras feliuţe. După aceea, se pun la fiert în apă cu puţină sare, în jur de 10 minute. Se scot pastele farfalle într-o […]

Musaca picantă de legume

Se curăţă cartofii, se spală şi se pun la fiert în apă cu sare, timp de 10 minute. Se scot într-o strecurătoare şi apoi se taie cubuleţe. Între timp, se spală roşiile şi ardeiul gras şi se taie rondele, respectiv fâşii. Caşcavalul se porţionează în pătrate mai mari. Într-o tavă unsă cu unt, se aşază […]

Surprize cu brânză

Roşiile cherry se curăţă de codiţe şi se spală. Ceapa verde se spală şi se taie mărunt, doar frunzele. Într-un bol, se amestecă seminţele de susan, de mac şi de coriandru cu frunzele de ceapă mărunţite. Brânza dulce de capră se fărâmă cu o furculiţă. Untul se lasă să se înmoaie la temperatura camerei şi […]

Friptură cu legume

Ardeii se curăță, se spală și se taie fâșii subțiri. Usturoiul se toacă mărunt și se pune într-un vas, împreună cu mierea şi sosul de soia. Într-o tavă pentru fripturi, se așază bucățile de carne. Se adaugă ceapa şi broccoli bucheţele. Se toarnă, în mod egal, peste fiecare bucată de piept, sosul din miere și […]

Ciuperci de pădure cu leurdă

Se curăţă și se rup cozile primelor ciuperci de pădure – hulubiţele (Russula virescens). Se spală și se usucă bine, apoi se fierb 5 minute în puţină apă cu un praf de sare. Separat, într-un ceaun, se călește românește ceapa, în destul ulei de măsline. Când devine transparentă, se adaugă doi căţei de usturoi striviţi […]

Chișă de trufandale

Este cea mai simplă chișă din câte au fost inventate, pentru că toate legumele se folosesc în stare naturală. Se spală legumele și se usucă sau se șterg frunzele. Ceapa, usturoiul și leurda se toacă mărunt. Se unge o formă adâncă de copt cu ulei. Se tapetează pereții până sus cu foaia de plăcintă (nu […]