Mix bun la toate cele

1. Roşiile se spală şi se taie cuburi. Ardeii graşi se curăţă de codiţe şi de seminţe, se spală şi se taie felii lungi. Ţelina se curăţă de coajă şi se taie felii subţiri, potrivit de lungi. Usturoiul se curăţă de coajă şi se taie rondele. Mărarul şi leuşteanul se toacă mărunt. Frunzele de ţelină […]

Sirop de gutui

1. Se freacă bine gutuile cu un prosop de bucătărie, până se îndepărtează tot puful. Se spală, se cojesc şi se taie în felii subţiri. Se scot sâmburii şi cotorul, astfel încât să rămână numai miezul. 2. Feliile de gutui se pun la fiert la foc mic în apă cu zahăr şi se lasă aproxi­mativ […]

Marmeladă de coacăze

1. Coacăzele se spală foarte bine în mai multe ape. 2. Se stropesc cu zeama de lămâie, se toarnă peste ele zahărul şi se lasă într-un lighean acoperit minimum o oră, ca să lase sirop. 3. După aceea, se pun pe aragaz, la foc mic, circa 10 minute, amestecând încontinuu. 4. Se adaugă apoi lichiorul […]

Peltea de trandafiri

1. Se pune la fiert zahărul cu apa şi cu zeama de lămâie până se leagă bine. În timp ce compoziţia fierbe, se strânge spuma, până când siropul se curăţă bine. 2. În paralel, peste petalele de tran­dafiri se pune sarea de lămâie şi se frământă bine cu mâna. 3. După ce siropul s-a legat, […]

Dulceaţă de rubarbă cu portocale

1. Se taie frunzele de rubarbă şi se păstrează doar tija. Se spală tijele cu apă rece din abundenţă, după care se deco­jesc şi se taie bucăţi. 2. Portocalele, la rândul lor, se spală bine şi se taie bucăţele mici, cu tot cu coajă. 3. Bucăţelele de rubarbă se ames­tecă cu cele de portocală şi […]

Dulceaţă de roşii

1. Se curăţă roşiile de codiţe şi se spală bine cu apă rece. Separat, se pune într-o cratiţă apă la fiert, iar când a dat în clocot se introduc roşiile, timp de 5 minute. Se scot apoi şi se răcesc sub un jet de apă rece, după care se curăţă pe rând de pieliţe. 2. […]

Dulceaţă de morcovi

1. Se spală morcovii şi se curăţă de impurităţi. Se taie pe jumătate, apoi pe lungime şi se pun la fiert în 3 litri de apă cu sare. Când s-au înmuiat, se scot din apa sărată. 2. Lămâile se spală şi apoi se taie bucăţele, cu tot cu coajă. E bine să li se scoată […]

Africană cu sos orange

1. Se pregăteşte tava pentru foaie şi se dă drumul la cuptor la o temperatură de 120 de grade. Se bat gălbenuşurile cu jumătate din cantitatea de zahăr până se obţine o cremă de consistenţa smântânii. Separat se bat albuşurile cu restul de zahăr, până se obţine o spumă densă, de care să nu se […]

Delicatesă cu agrişe

1. Agrişele se spală, se curăţă de codiţe şi se lasă la uscat. 2. Într-un sfert de litru de apă se pun la fiert zahărul cu beţele de vanilie şi coaja de lămâie. După ce dă un clocot, se adaugă agrişele şi se ia de pe foc. 3. Se iau agrişele cu o paletă şi […]

Pere aromate

1. Perele se spală, se curăţă de coajă, se taie jumătăţi şi se scot sâmburii. Fiecare bucată se înmoaie în suc de lămâie. 2. Separat, se pun la fiert zahărul şi apa şi se lasă pe foc până ce zahărul se dizolvă complet. Se adugă apoi perele, scorţişoara şi cuişoarele şi se lasă pe foc […]