Salata Nicoise, originara din orasul frantuzesc Nice, e una din cele mai hranitoase salate pe care le poti prepara.

In plus, e extrem de versatila: o poti servi cu pui sau peste, ba chiar si cu ton din conserva, in functie de buget si de timpul pe care il ai la dispozitie.

Ingrediente

400 g somon afumat/ton in conserva/piept de pui 1 salata verde mare 300 g cartofi 2 maini fasole verde 2-3 rosii 4 oua fierte tare 4 linguri masline kalamata 1/2 legatura patrunjel 2 linguri otet 1 lingura mustar Dijon 5 linguri ulei de masline
Mod de preparare:

1. Daca folosesti somon afumat, da-l la cuptor pe o tava tapetata cu folie de aluminiu, cu o lingura de ulei, sare si piper pentru 15 minute la 180 de grade.

2. Daca folosesti piept de pui, feliaza-l si frige-l la tigaie sau la gratar, apoi potriveste-l de sare si piper.

3. Opareste fasolea verde pentru 10 minute, fierbe ouale si cartofii curatati separat.

4. In rastimp, taie rosiile felii si pregateste dressingul: combina patrunjelul maruntit cat mai fin cu mustarul Dijon, otetul si uleiul de masline.

5. Cand carnea s-a racit (daca folosesti pui sau somon), asambleaza salata astfel: pe un pat de salata verde asaza fiecare ingredient intr-o alta zona (rosiile, maslinele, fasolea verde, cartofii fierti taiati felii, carnea aleasa).

6. Deasupra toarna dressingul dupa gust si in 4 parti opuse ale farfuriei asaza un ou fiert tare, taiat in sferturi.

7. Poti pregati salata Nicoise cu cateva ore inainte, cu conditia sa adaugi dressingul exact inainte de servire, pentru ca ingredientele sa se mentina proaspete.

✽ Traditional, salata Nicoise se serveste si cu ansoa. Acest ingredient poate fi adaugat optional.