Un desert de post usor de facut si chiar mai usor de mancat, pentru care nu aprinzi cuptorul. Bilutele de cacao tavalite se fac din cateva ingrediente simple si ieftine, iar rezultatul e unul delicios: combinatia de biscuiti dulci cu alune/nuci si miezul dulce-acrisor te fac sa nu te poti opri la o singura biluta de cacao.

Ingrediente

1 kg biscuiti simpli (populari) 5 linguri cacao 200 g nuci/alune 2 cani zahar 2 cani apa

Ingrediente pentru umplutura

500 g rahat 1 lamaie mare
Mod de preparare:

1. Macina toti biscuitii cat mai fin (prin masina de tocat nuca, sau in robotul de bucatarie). Da deoparte 200 g si amesteca-le cu 2 linguri de cacao. Prepara un sirop in raport de 1:1 apa si zahar si lasa-l sa se raceasca.
2. In restul de biscuiti amesteca celelalte 3 linguri de cacao si 200 g de nuci/alune coapte si macinate. Adauga putin cate putin din siropul racit si omogenizeaza (e foarte probabil sa nu fie necesar tot siropul). Opreste-te din adaugat sirop cand obtii o pasta groasa, usor uscata, dar maleabila. Da tot rahatul prin masina de tocat carne sau prin robot, urmat de lamaia spalata bine, taiata in sferturi si adaugata cu tot cu coaja si omogenizeaza compozitia.
3. Avand cele 3 recipiente pe blatul de lucru (cel cu biscuitii uscati, cel cu pasta de biscuiti si cacao si compozitia de lamaie si rahat), uda mainile, ia ~o lingura de compozitie umeda si rotunjeste-o in palme. Aplatizeaz-o si apasa cu degetul in centru pentru a forma o gaura, ia putin amestec de lamaie si rahat, cam 1/2 lingurita si aseaz-o in centru.
4. Lipeste biluta de cacao la loc, rotunjeste-o din nou si tavaleste-o prin biscuitii uscati. Procedeaza in acest mod cu toate ingredientele ramase, pana cand termini compozitia, si nu uita sa uzi mainile inainte de prepararea fiecarei bilute.

Sfaturi utile

✽ Daca nu poti forma o sfera intre palme cu mainile ude, ci se sfarama, mai trebuie sa adaugi lichid.

✽ Pentru a obtine o culoare apetisanta in interiorul bilutelor de cacao, foloseste o singura culoare de rahat turcesc (preferabil galben, caci lamaia da oricum o culoare deschisa). In caz contrar, compozitia din interior va avea o culoare nedefinita.

✽ E ideal sa ai un ajutor in bucatarie, care sa tavaleasca bilutele prin compozitia uscata in timp ce tu le formezi. Astfel, treaba merge mult mai repede.

✽ Daca folosesti alune, spala-le inainte de a le da la cuptor, pentru a inlatura sarea de pe ele.

Incearca si alte retete romanesti

Vezi ce alte prajituri de post mai poti prepara