Binecunoscutul desert insiropat, traditional turcesc, poate fi facut acasa cu putina rabdare. Nu este greu de facut, dar etapele de preparare pot fi minutioase, asadar retine ca baclavaua nu este un desert rapid, dar este unul extrem de concentrat. Daca nu ai musafiri ce vor veni in vizita sau o familie foarte numeroasa, nu vei putea manca intreaga prajitura prea repede, caci se mananca in portii mici.

Ingrediente

1 pachet foi de placinta 120 g unt

Ingrediente pentru umplutura

250 g nuca 50 g zahar 2 linguri unt 1/2 lingurita scortisoara coaja unei lamai coaja unei portocale un praf sare

Ingrediente pentru sirop

100 g zahar 200 g miere 250 ml apa esenta vanilie sucul a 1/2 lamaie
Mod de preparare:

 

  1. Preincalzeste cuptorul la 180º. Macina nuca si amestec-o cu zaharul, coaja de portocala, untul topit, coaja de lamaie, scortisoara si praful de sare.
  2. Alege o tava care sa corespunda dimensiunilor unei jumatati de foaie de placinta, apoi taie foile de placinta in doua jumatati, pe lungime.
  3. Asaza 6 foi de placinta in tava, una peste alta, ungand-o din abundenta pe fiecare in parte cu untul topit inainte de a suprapune o a doua.
  4. Intinde 1/4 din compozitie peste foi, apoi asaza 4 foi de placinta peste umplutura, ungandu-le la fel pe fiecare in parte cu untul topit. Continua asamblarea desertului cu 1/4 nuca, alte 4 foi unse individual, 1/4 nuca, 4 foi, alt strat de nuca, iar dupa ce ai terminat umplutura, ar trebui sa mai ai 6 foi ramase, pe care trebuie sa le asezi in acelasi mod.
  5. Practic, dupa ce ai terminat de asamblat prajitura, straturile desertului ar trebui sa fie urmatoarele: 6 foi, nuca, 4 foi, nuca, 4 foi, nuca, 4 foi, nuca si in final, 6 foi de placinta. Cu alte cuvinte, 2 straturi de cate 6 foi de placinta, 3 straturi de cate 4 foi si 4 straturi de nuca intre ele.
  6. Unge baclavaua cu unt deasupra, tai-o pe lungime, apoi taie randurile sectionate pe diagonala, incat sa obtii romburi. Da prajitura la cuptor pentru ~35-40 de minute, sau pana cand devine aurie.
  7. In rastimp, prepara siropul, amestecand toate ingredientele intr-o cratita mica, la foc mic. Cand zaharul s-a topit, iar siropul e omogen, da-l imediat de pe foc. Cand baclavaua iese de la cuptor, “stinge-o” cu sirop si las-o sa se odihneasca pentru minim 5 ore inainte de a o servi.

Cataif

Ma’amoul

Chebakia