Aperitiv exotic cu ananas

1. Gogoşarii se spală, se curăţă şi se taie feliuţe. Într-o cratiţă mare, se amestecă uleiul, bulionul, oţetul şi zahărul, se adaugă foi de dafin, sare şi piper după gust. 2. Se pune amestecul pe foc şi, când dă în clocot, se adaugă gogoşarii tăiaţi. Se lasă să fiarbă 30 de minute, amestecând mere. 3. […]

Mix bun la toate cele

1. Roşiile se spală şi se taie cuburi. Ardeii graşi se curăţă de codiţe şi de seminţe, se spală şi se taie felii lungi. Ţelina se curăţă de coajă şi se taie felii subţiri, potrivit de lungi. Usturoiul se curăţă de coajă şi se taie rondele. Mărarul şi leuşteanul se toacă mărunt. Frunzele de ţelină […]

Socată

1. Se pun la fiert apa şi zahărul. După ce zahărul s-a dizolvat, se adaugă sarea de lămâie, se mai lasă câteva minute să clocotească la foc mic, apoi se trage de pe foc. 2. Se spală florile de soc şi se pun şi ele în oală. Se amestecă totul şi se lasă vasul într-un […]

Sirop de coacăze roşii

1. Se spală coacăzele, se culeg boabele şi se lasă la scurs pe un prosop de bucătărie. Se amestecă cu zahărul, se pun într-un borcan mare şi se lasă peste noapte, ca să îşi lase sucul. 2. Se pune lichiorul de fructe într-o sticlă şi se adaugă scorţişoara şi cuişoarele. Se închide sticla şi se […]

Sirop de gutui

1. Se freacă bine gutuile cu un prosop de bucătărie, până se îndepărtează tot puful. Se spală, se cojesc şi se taie în felii subţiri. Se scot sâmburii şi cotorul, astfel încât să rămână numai miezul. 2. Feliile de gutui se pun la fiert la foc mic în apă cu zahăr şi se lasă aproxi­mativ […]

Copănele în sos de vin

1. Se spală pulpele în apă călduţă şi se pun la scurs pe un prosop de hârtie. După ce s-a scurs, se condimen­tează fiecare bucată cu sare şi piper şi se tăvăleşte în făină albă. 2. Într-o tigaie, se topeşte untul şi se adaugă pulpele. Se lasă să se prăjească bine pe toate părţile. 3. […]

Marmeladă de coacăze

1. Coacăzele se spală foarte bine în mai multe ape. 2. Se stropesc cu zeama de lămâie, se toarnă peste ele zahărul şi se lasă într-un lighean acoperit minimum o oră, ca să lase sirop. 3. După aceea, se pun pe aragaz, la foc mic, circa 10 minute, amestecând încontinuu. 4. Se adaugă apoi lichiorul […]

Peltea de trandafiri

1. Se pune la fiert zahărul cu apa şi cu zeama de lămâie până se leagă bine. În timp ce compoziţia fierbe, se strânge spuma, până când siropul se curăţă bine. 2. În paralel, peste petalele de tran­dafiri se pune sarea de lămâie şi se frământă bine cu mâna. 3. După ce siropul s-a legat, […]

Jeleu răcoritor de mentă

1. Se amestecă într-un vas 200 ml apă împreună cu zahărul. Se lasă la foc mic, până când se topeşte bine zahărul. 2. Se adaugă frunzele de mentă şi se lasă aproximativ 10 minute. Apoi se strecoară într-un vas curat, se reîncălzeşte la foc mic şi se adaugă gelatina. 3. Se amestecă până când se […]

Dulceaţă de rubarbă cu portocale

1. Se taie frunzele de rubarbă şi se păstrează doar tija. Se spală tijele cu apă rece din abundenţă, după care se deco­jesc şi se taie bucăţi. 2. Portocalele, la rândul lor, se spală bine şi se taie bucăţele mici, cu tot cu coajă. 3. Bucăţelele de rubarbă se ames­tecă cu cele de portocală şi […]