Pe masa de Craciun, in ziua de 25 Decembrie, adu si un trunchi de copac, o rulada de Craciun invelita in ciocolata si pudrata cu “nea” fina, dulce. E una din cele mai aspectuase retete de Craciun pe care le poti pregati!

Ingrediente pentru blat

6 oua 150 g zahar 50 g cacao

Ingrediente pentru glazura de ciocolata

250 g ciocolata neagra 200 g unt 50 g zahar 2 linguri lapte esenta vanilie

Ingrediente pentru umplutura

250 ml frisca

Ingrediente pentru ornat

zahar pudra
Mod de preparare:

Prepara blatul pentru rulada de Craciun

1. Separa albusurile de galbenusuri. Bate galbenusurile cu zaharul, pana se ingroasa si se deschid la culoare (cca 5 minute). Cerne cacaua si combina ingredientele.

2. Separat, bate albusurile spuma pana cand se tin usor de tel (8-10 minute). “Impatureste” albusurile in compozitia cu cacao, folosind o spatula, pana cand omogenizezi compozitia.

3. Intr-o tava de prajitura cat mai intinsa, tapetata cu foaie de copt, toarna aluatul si niveleaza-l cat mai bine. Da blatul de rulada la cuptor, la 180 de grade pentru 20 de minute.

4. Cand rulada s-a copt, intoarce-o pe o alta foaie de copt si ruleaz-o cat mai repede. Lasa blatul rulat si acopera-l cu un prosop de bucatarie usor umed.

Preparara glazura de ciocolata

1. Topeste untul si adauga ciocolata neagra. Amesteca pana cand toate ingredientele sunt omogenizate. Adauga zaharul, lingurile de lapte si amesteca bine.

2. Odata obtinuta o glazura lichida, da-o la frigider pentru minim o ora, sau pana cand se intareste si devine o glazura foarte densa.

3. Dupa ce dai glazura la frigider, amestec-o din cand in cand, la fiecare 15-20 de minute, apoi da-o din nou la frigider.

4. Bate frisca pana cand se tine de tel (daca folosesti smantana pentru frisca, adauga si 1-2 linguri de zahar pudra).

Asambleaza rulada de Craciun

1. Deruleaza blatul si intinde un strat subtire din glazura intarita. Deasupra intinde toata frisca si niveleaza cat mai bine, eliminand excesul, mai ales de pe margini.

2. Ruleaza blatul din nou si taie-l la capete, care cel mai probabil sunt inestetice. Acopera rulada cu glazura de ciocolata. Daca glazura devine prea lipicioasa, niveleaz-o cu degetele umezite putin.

3. Odata imbracata rulada de Craciun in glazura de ciocolata, traseaza cateva linii pe lungimea ei, folosind o furculita, pentru a-i da aspectul de trunchi de copac.

4. Pe capete, acoperite si ele cu glazura, traseaza cerculete cu furculita, similare cu inelele unui copac taiat. Da rulada la frigider si serveste-o pudrata cu zahar si ornata cu decoratiuni de Craciun.