Mucenici moldovenesti – reteta traditionala

180 minute
4 portii
Mediu

Sunt de dulce si sunt cele mai pufoase gustari pe care le poti servi pe 9 martie! Uite cat de usor e sa prepari niste mucenici moldovenesti, dupa o reteta traditionala, pe care sa ii servesti intr-un sirop delicios de miere si nuca macinata.

Ingrediente pentru aluat

500 g faina 150 g zahar 300 ml lapte cald 3 galbenusuri + 1 ou 1 pliculet drojdie uscata coaja unei lamai coaja unei portocale esenta de rom esenta de vanilie 50 g unt un praf generos sare

Ingrediente pentru servit

6 linguri miere nuca macinata 12 linguri apa
Mod de preparare:

1. Incalzeste laptele si combina-l cu zaharul si drojdia. Lasa compozitia deoparte 10 minute. Adauga apoi cele 3 galbenusuri, esentele si coaja de citrice.

2. Incorporeaza faina amestecata cu sarea si amesteca pana obtii un aluat omogen.

3. Continua apoi sa framanti pentru minim 20 de minute cu untul, ca aluatul sa capete elasticitate. Daca simti nevoia, poti completa cu putina faina.

4. Lasa aluatul la crescut pentru minim o ora, sau pana cand si-a dublat volumul.

5. Da aluatul pe blat si imparte-l in 10-12 parti egale, in functie de cat de mare vrei sa-ti iasa mucenicii moldovenesti.

6. Intinde fiecare fiecare bucata de aluat, ruland-o pe masa cu palmele, pana ce se lungeste de cca 40 cm.
Lipeste mucenicul la capete si rasuceste-l, cat sa iti iasa un 8.

7. Repeta procedeul cu toate celelate bucati de aluat si asaza mucenicii intr-o tava incapatoare.

8. Da mucenicii moldovenesti intr-un loc cald la crescut, acoperiti cu un prosop de bucatarie curat, pentru cel putin 30 de minute.

9. Unge mucenicii cu oul batut, amestecat cu una-doua linguri de lapte si da-i la cuptor la 180 de grade, pentru 30-35 de minute, sau pana cand se rumenesc frumos si trec testul scobitorii.

10.Combina mierea cu apa si unge mucenicii moldovenesti cu siropul obtinut, apoi presara nuca macinata pe deasupra.

S-ar putea sa-ti placa si: