Un desert delicios, dominat de gustul dulce-acrisor si aromat al prunelor coapte. Reteta de galusti cu prune este economica, iar pentru prepararea unei portii sunt necesari aproximativ 2 lei.

Ingrediente

un kg cartofi 2 oua 250 g faina 2 linguri unt

Ingrediente pentru garnitura

300 g prune 200 g pesmet 2 linguri ulei 150 g zahar tos esenta de rom
Mod de preparare:
  1. Cartofii se pun la fiert in coaja, apoi se curata si se piseaza. Se lasa sa se raceasca.
  2. Intre timp, intr-o tigaie se rumeneste pesmetul in ulei amestecand continuu si, dupa ce s-a rumenit suficient, se trage tigaia de pe foc. Se lasa sa se racoreasca si se pun zaharul si esenta.
  3. Cartofii se amesteca cu untul, ouale si faina pentru a obtine un aluat moale care nu se lipeste de maini.
  4. Se pune apa la fiert. Cu palmele ude, se formeaza bile de aluat in care se pune la mijloc o pruna. Se remodeleaza intre palme astfel incat prunele sa fie acoperite complet de aluat.
  5. Se pun toate la fiert 2-3 minute, pana ce se ridica la suprafata apei.
  6. Se scot galustile si se trec prin amestecul de pesmet, apoi se asaza pe platoul de servit.

Sfaturi utile

✽ Foloseste neaparat cartofi albi si fainosi, ca sa obtii un aluat elastic pentru galuste. Cartofii aposi nu se vor modela la fel de bine si vor inghiti prea multa faina.

✽ Alege prune dulci si bine coapte, sa fie cat mai aromate. Scoate samburii, fara sa le rupi, si pune in mijlocul fiecarei prune un amestec din zahar brun si scortisoara, stropit cu putin rom.

✽ Serveste galustele cu prune reci, pe un strat de pesmet aromat cu esenta preferata.