Supă cu crutoane

Cartofii se curăță, se spală și se taie felii. Se pun apoi la fiert în 1,5 l apă clocotită. Făina se dizolvă în lapte, având grijă să nu se formeze cocoloașe. Când au fiert cartofii, se adaugă laptele cu făină, amestecând bine și se lasă să mai dea un clocot. Se ia vasul de pe […]

Desert ușor

Se dizolvă cacaua cu 3-4 linguri de apă caldă. Se adaugă apoi cam 100 ml apă clocotită. Gelatina se pune la înmuiat în apă rece. Separat, într-un vas, se amestecă gălbenușurile cu zahărul. Se toarnă deasupra cacaua diluată și se omogenizează cu telul. Se adaugă și gelatina și se continuă omogenizarea cu telul. Vasul cu […]

Budincă-surpriză

Conopida se curăță, se spală în mai multe ape, apoi se opărește în apă cu sare. Se pune apoi la scurs și se taie cubulețe. Se separă gălbenușurile de albușuri. Albușurile se bat spumă. Din unt și făina dizolvată în lapte se prepară un sos, la foc mic. Se lasă la răcit, apoi se adaugă […]

Ciorbă sățioasă

Se spală bine carnea, se curăță de pielițe și se taie cubulețe. Rădăcinoasele și ardeii se curăță, se spală și se toacă cubulețe. Varza se taie fâșii. Ceapa se curăță și se toacă mărunt. Roșiile se opăresc, se curăță de pielițe și se taie felii. Leușteanul și pătrunjelul se spală și se toacă fin. Carnea […]

Ciuperci cu legume trase la tigaie

Se spală şi se curăţă ciupercile, se taie în jumătăţi şi se stropesc cu zeama de lămâie, ca să nu se oxideze şi să-şi păstreze culoarea. Roşiile se spală, se decojesc şi se taie bucăţele. Ceapa şi usturoiul se taie rondele. Într-o tigaie, se încinge bine uleiul de măsline şi se pun ciupercile. Se lasă […]

Sufle de legume “Arlechin”

Se spală vinetele şi se taie în felii rotunde, groase de 1/2 cm. Se sărează şi se lasă deoparte, într-un bol, 10 minute. Se spală dovleceii şi se taie felii potrivite. Ardeii se spală, se curăţă de seminţe şi se taie în jumătăţi. Roşiile se spală şi se taie rondele mai groase. Cartofii se curăţă […]

Caș proaspăt cu miere

Feliile de caș de oaie se taie subțiri cât să nu se rupă. Se așază pe o farfurie (ideal este să fie una adâncă) și se toarnă pe deasupra o miere de albine cât mai parfumată (de mană sau de fâneață). Se presară miez de nucă. Se servește foarte rece (să nu curgă mierea prea […]

Flori de dovlecei cu brânzeturi și anșoa

Fileurile de anşoa desărate se pasează, apoi se amestecă împreună cu cele 3 tipuri de brânză. Totul se mixează în mojar până devine o cremă omogenă. În funcţie de preferinţe, se adaugă o linguriţă de frunze din planta aromatică favorită (salvie, busuioc, oregano sau cimbru, neapărat verzi). Cu acest amestec se umplu florile de dovlecel. […]

Cartofi noi la ceaun

Cartofii noi se spală bine în mai multe ape, fără a-i curăţa de coajă. Se pun într-un ceaun de tuci, cu fundul rotund şi se toarnă apă cam până la jumătatea cartofilor. Se pune cantitatea de sare necesară încă din această etapă, astfel încât cartofii să rămână întregi. Apoi, se adaugă și uleiul și se […]

Cartofi noi cu smântână

Cartofii noi, în coajă, trebuie spălați în 4-5 ape. Se pun apoi la fiert în supă de pui. Se adaugă de la bun început sarea, pentru că aşa cartofii vor rămâne întregi. Se lasă la fiert până sunt pe jumătate fierți și supa de pui scade destul de mult. Se ia de pe foc. Separat […]