Iubesti desertul traditional, ce te duce cu gandul la magia sarbatorilor de iarna sau la o toamna tarzie, cu aroma de scortisoara? Turta dulce poate fi pregatita si in casa, cu sau fara glazura, in functie de gust!

Ingrediente

250 g faina 70 g unt 3 linguri zahar brun 4 linguri de miere 5 linguri lapte 1 ou 1/2 lingurita bicarbonat de sodiu coaja unei portocale 1 lingurita scortisoara 1/2 lingurita ghimbir un praf nucsoara un praf sare

Ingrediente pentru glazura

1 albus 150 g zahar pudra zeama a 1/2 lamaie apa fierbinte

Glazura de ciocolata

100 g ciocolata neagra 50 ml smantana pentru frisca
Mod de preparare:
  1. Bate untul la temperatura camerei cu zaharul brun, coaja de portocala si cu oul. Adauga apoi laptele si mierea si amesteca pana ce obtii un aluat omogen.
  2. Separat, combina faina cu sarea, bicarbonatul si condimentele. Incorporeaza ingredientele uscate in cele umede, pana ce obtii un aluat lipicios. Da coca la congelator pentru 30 de minute.
  3. In tava pe care urmeaza sa o folosesti pentru turta dulce, stropeste putin cu apa inainte de a aseza foaia de copt. Formeaza turta dulce: ia cate ~o lingura de compozitie si rotunjeste-o intre palmele umezite.
  4. Asaza bilele formate in tava si da tava la cuptor pentru 15 minute la 180 de grade, sau pana cand turta dulce este rumenita, insa centrul este inca moale la atingere.
  5. Separa oul si bate albusul spuma cu zeama de lamaie. Cand si-a dublat volumul, adauga zaharul pudra treptat, pana ce obtii o bezea tare, ce se tine de tel. Subtiaza glazura adaugand apa fierbinte treptat, maxim 2-3 linguri. Trece fiecare turta dulce prin glazura, cu partea bombata in jos si lasa-le sa se usuce.
  6. Incalzeste smantana pentru frisca si toarn-o peste ciocolata tocata cat mai marunt. Lasa ciocolata 2 minute, apoi amesteca energic pana cand obtii o glazura omogena. Trece fiecare turta dulce prin ciocolata, cu partea neglazurata in jos. Lasa turtele sa se intareasca, cu glazura alba in jos.

Turta dulce la pahar

Braduti de Craciun din bezea

Conuri de brad din ciocolata