De la gătitul acasă la gătitul în restaurant: cum devii bucătar-șef

Ești pasionat de bucătărie și îți place să gătești? Poate că ai visat întotdeauna să ai propriul tău restaurant în care oamenii să se bucure de delicatesele preparate de tine. Acest lucru nu trebuie să rămână la stadiul de vis. Iată câteva sfaturi și recomandări pentru a începe o carieră de bucătar profesionist.

  1. Înscrie-te la cursuri de bucătar

Deși nu reprezintă o condiție prealabilă pentru a deveni bucătar, aceste cursuri îți vor oferi un punct de sprijin atunci când vrei să te angajezi într-un restaurant cu renume.

Cursurile oferă o gamă diversă de informații, specializări și oportunități, de aceea este important să faci o cercetare amănunțită a pieței și să alegi un curs potrivit nevoilor și preferințelor tale.

În timp ce unele cursuri pun accentul pe instruirea practică, altele se axează și pe cunoașterea unor domenii conexe, precum afaceri sau management.

Unele programe oferă certificate recunoscute internațional, astfel că după absolvire te poți angaja atât în România, cât și în străinătate. Altele oferă stagii de practică în restaurante sau hoteluri unde vei avea ocazia să dobândești experiența pe care să o adaugi în CV-ul tău.

Cursurile de bucătar îți oferă mai mult decât simple lecții de gătit. Acestea vin la pachet cu o mulțime de oportunități și cunoștințe din diverse domenii, cu ajutorul cărora poți ajunge mai aproape de a-ți îndeplini visul.

În funcție de durata și complexitatea cursurilor, costurile pot ajunge până la 1000€, cu posibilitatea achitării în rate. Dacă planul financiar este cel care te împiedică să faci primul pas în meseria de bucătar, există câteva soluții în această privință. Spre exemplu, poți solicita un credit online urgent de la Provident, fără giranți și garanții, pentru a acoperi aceste costuri.

  1. Urmează un stagiu de formare

Poziția de stagiar într-un restaurant reprezintă primul pas efectiv pentru a ajunge bucătar de talie înaltă. Aici vei putea dobândi adevărata experiență de lucru într-o bucătărie profesională și vei avea ocazia să înveți direct de la bucătarul șef, observând modul acestuia de lucru.

Așa cum am menționat anterior, unele programe artistice culinare au afilieri cu restaurante locale și oferă studenților stagii de practică. Dacă ți se ivește această oportunitate, profită de ea. Vei continua să înveți noi tehnici și abilități în timp ce câștigi experiență pe care o poți trece în CV.

Dacă programul la care te-ai înscris nu îți oferă acest lucru, poți căuta pe cont propriu un stagiu la un restaurant pe care îl preferi. Vorbește cu bucătarul șef dacă este dispus să te ajute în parcursul tău și să-ți răspundă la întrebările pe care le ai.

În poziția de stagiar vei câștiga cea mai multă experiență, care va fi definitorie pentru a deveni un bucătar de succes.

  1. Înțelege că vei începe de jos

Nici un program culinar pe care îl vei absolvi nu te face bucătar. În lumea bucătăriei, bucătarul este o persoană care învață prin experiență și trebuie să fie tot mai experimentat pentru a urca într-o poziție superioară.

Astfel, odată ce începi lucrul în bucătărie, trebuie să înțelegi că e posibil să începi de la cele mai simple sarcini și că vei putea avea parte și de momente mai puțin plăcute, cum ar fi tăieturi sau arsuri. 

Te-ar ajuta să-ți demonstrezi talentul și să te faci remarcat încă de la început deoarece îți va aduce o mulțime de beneficii, precum recomandări sau chiar un loc de muncă stabil.

  1. Rămâi deschis la oportunități

Pe măsură ce avansezi este important să rămâi la curent cu cele mai noi tendințe culinare și să cauți să înveți cât mai multe detalii cu privire la domeniul tău. Servește masa la restaurante de top, cunoaște oamenii din domeniu și descoperă întreaga lume a bucătăriei.

Cultivă-ți o gândire creativă și fii cu ochii către ceea ce asigură succesul unui restaurant. La timpul potrivit, poate vei fi promovat ca bucătar executiv sau vei avea suficiente cunoștințe și abilitățile necesare pentru a porni la drum de unul singur.

Acumulând experiență, te va ajuta să-ți conturezi propria viziune asupra gătitului și să descoperi direcția pe care vrei să o urmezi, în special dacă plănuiești să deții propriul restaurant.În concluzie, nu ezita să visezi măreț și să urmezi cariera pe care ți-o dorești, chiar dacă aceasta implică foarte multă muncă și răbdare. Iar dacă ai nevoie de un mic ajutor în această direcție, solicitând un credit rapid online poți merge mai departe pentru a-ți îndeplini visul.

Mai multe articole