Sarmale in foi de varza

300 minute
5 portii
Mediu

Daca nu te-ai incumetat sa faci pana acum, sa stii ca sarmalele in foi de varza se fac mai usor decat ai crede. Combina-le cu o portie de mamaliguta, serveste-le cu smantana sau, daca preferi gustul, alaturi de ardei iute.

Ingrediente

1-2 verze murate 1 kg amestec carne tocata 50 g orez o ceapa mare 4-5 linguri de bulion sare piper cimbru

Ingrediente pentru servit (optional)

ardei iute smantana mamaliga
Mod de preparare:
  1. Amesteca orezul cu carnea tocata, adauga ceapa, fie tocata marunt, fie data prin masina, si potriveste de sare, piper, si cimbru.
  2. Desfa verzele si alege foile cat mai intregi si subtiri, incat sa fie maleabile. Daca sunt suficient de mari, da fiecare foaie pe jumatate.
  3. Umple fiecare jumatate de foaie cu o lingurita plina de compozitie, ruleaz-o bine si indeasa capetele ramase in sarmaluta.
  4. Dupa ce ai terminat de infasurat sarmalele, toaca restul de varza ramasa cat mai marunt si pune un strat pe fundul cratitei, urmata de un rand de sarmale.
  5. Toaca si pune un alt strat de varza peste sarmale, apoi pune un nou rand de sarmale, si tot asa pana cand termini de aranjat toate sarmalele in cratita.
  6. Pune un rand final de varza deasupra. Pune bulionul deasupra, apoi completeaza cu apa pana incepe sa se vada printre sarmale.
  7. Pune capacul si da sarmalele la fiert, la foc mic, pentru 3-4 ore. Serveste-le cu ardei iute sau cu smantana presarata pe deasupra.

Sfaturi utile
✽ Ai grija ca foile de varza sa nu crape cat le infasori. Daca totusi se intampla, peteceste foaia cu o alta, incat sa nu iasa compozitia la fiert.

✽ Cantitatea de orez poate varia in functie de cat de grasa e carnea. Astfel, cu cat e carnea mai grasa, cu atat e necesar mai mult orez, pentru a absorbi excesul de grasime.

✽ Un aspect foarte important pe care trebuie sa-l retii este ca nu carnea este cea care trebuie sa fiarba 3-4 ore, ci varza. Astfel, cand vrei sa verifici daca sarmalele sunt facute, gusta varza. Ar trebui sa fie moale si fiarta, deloc crocanta.