Placinta cu visine

120 minute
6 portii
Mediu

Placinta asta cu visine nu e tocmai traditionala, dar este exceptional de buna. Merita incercata si repetata, mai ales cu visine proaspete, la inceputul verii.

Ingrediente

360 g faina 1/2 lingurita sare 1 lingura zahar 1 pachet de unt 6-7 linguri apa rece

Ingrediente pentru umplutura

1 kg visine 1 lingura cu varf amidon 120-150 g zahar (dupa gust) esenta vanilie esenta migdale 1 lingura zeama de lamaie 1 lingura unt 1 galbenus 1 lingura lapte

Ingrediente pentru ornat

zahar
Mod de preparare:

Prepararea aluatului

  1. Amesteca faina si sarea (ideal in robotul de bucatarie), apoi adauga untul taiat cubulete. Marunteste si amesteca toate ingredientele pana cand obtii o compozitie granulata.
  2. Adauga treptat cate 2-3 linguri de apa si amesteca, pana cand aluatul isi mentine forma cand il strangi. Injumatateste aluatul, rotunjeste ambele parti si da aluatul la frigider pentru 20-30 de minute.

Prepararea umpluturii de visine

  1. Scoate samburii visinelor, adauga zaharul, amidonul, esentele si zeama de vanilie peste ele. Amesteca si da umplutura deoparte.

Asamblarea placintei

  1. Intinde foile tinute la frigider, incat sa depaseasca tava cu 1-2 cm. Aranjeaza una dintre ele pe fundul tavii si pe pereti, incat sa ramana fixata. Pune visinele peste aluat, scurgandu-le cat mai bine de zeama ramasa. Deasupra pune lingura de unt, taiata bucatele mici.
  2. Asaza cea de-a doua foaie de aluat peste visine si indoaie marginile celor doua foi impreuna, pe dedesubt, catre peretele tavii, incat sa creezi un contur dublat.
  3. Modeleaza marginea, folosind degetele aratator si mijlociu, indoite, de la o mana si degetul aratator de la cealalta mana. Impinge cu degetul aratator aluatul, iar cu celelate 2, putin distantate, opune rezistenta de cealalta parte a marginii, de jur imprejur, pentru a da placintei un aspect foarte prezentabil.
  4. Bate un galbenus cu o lingura de lapte, unge aluatul, presara putin zahar si cresteaza aluatul cu cutitul in 4 locuri. Da placinta la cuptor pentru 20 de minute la foc mediu, apoi 30-40 de minute la foc mic.

Incearca si:

Panna cotta cu visine inclinata

Clafoutis cu visine

Fursecuri cu visine in forma de inima