Piernik (turta dulce)

80 minute
6 portii
Mediu

Delicioasa si adorata de cei mici, Piernik, adica turta dulce de origine poloneza, poate fi facuta chiar la tine in casa.

Ingrediente

300 g faina 200 ml lapte 150 g miere 100 g zahar brun 50 g unt 2 oua 30 g coaja confiata de portocale 3 lingurite bicarbonat 2 lingurite scortisoara o lingurita nucsoara o lingurita ghimbir 1/2 lingurita cuisoare macinate un praf piper negru

Ingrediente pentru umplutura

150 g-200 g gem de prune

Ingrediente pentru glazura

250 g ciocolata neagra 125 g frisca lichida o lingura unt 2 linguri fulgi de migdale
Mod de preparare:
  1. Se unge cu unt si se tapeteaza cu faina o forma de chec, apoi se lasa deoparte. Untul si zaharul se pun pe foc, se adauga mierea, toate aromele si se lasa 2-3 minute pe foc. Se trage vasul de pe foc, se lasa sa se racoreasca si se adauga ouale, unul cate unul. Se adauga faina, bicarbonatul si laptele, putin cate putin. Se amesteca si se pune apoi si coaja de portocale. Se asaza aluatul in forma pregatita si se lasa la cuptor 50 de minute, apoi se lasa sa se raceasca. Se taie in doua pe lung si se unge cu gemul de prune.
  2. Pentru glazura, ciocolata rupta se pune intr-un vas, se toarna frisca lichida clocotita, se adauga untul si se amesteca. Se toarna peste prajitura, se presara fulgii de migdale si, dupa ce s-a inchegat, se taie.