Mucenici moldovenesti

200 minute
Mediu

Daca pana acum iti era teama sa incerci sa pregatesti mucenicii moldovenesti si te limitai doar la cei muntenesti, iata o reteta super usoara, cu care vei obtine o sumedenie de delicii dulci si pline de nuca.

Ingrediente

1 kg faina 4 galbenusuri+1 ou 250 g zahar 250 ml ulei 60 g drojdie coaja de la o lamaie 3-4 lingurite zahar vanilat 500 ml lapte 1 lingurita sare

Ingrediente pentru servit

1 borcan mic miere 250-300 g nuca
Mod de preparare:

1. Dizolva drojdia in putin lapte si las-o 5 minute. Pune faina intr-un vas incapator si fa o gaura in centru, unde torni drojdia. Formeaza o coca destul de groasa, si las-o sa creasca. Bate galbenusurile bine cu sarea, apoi dizolva zaharul si zaharul vanilat in putin lapte pe foc.
2. Incorporeaza galbenusurile in faina, urmate de laptele cald, coaja de lamaie si uleiul la temperatura camerei. Framanta compozitia timp de o ora (mai putin daca ai mixer cu accesoriu special pentru framantat).
3. Cand termini de framantat, unge mainile cu putin ulei, ia o cantitate de aluat (cam 2-3 linguri) in mana si alungeste-o. Da-o pe dupa toate degetele, incat sa formezi un cerc, iar inainte de a pune mucenicii in tava, rasuceste cercul, incat sa formeze un 8.
4. Unge mucenicii moldovenesti cu un ou batut cu putin lapte si da-i la cuptor pana cand se rumenesc. Cand scoti mucenicii, lasa-i putin sa se raceasca, apoi aseaza-i cu partea bombata intr-un castron cu miere, scurge-i usor, apoi aseaza-i cu aceeasi parte in nuca macinata.

Incearca si alte retete traditionale