Crema de zahar ars crocanta

60 minute
4 portii
Mediu

Crema de zahar ars presupune caramelizarea zaharul, iar daca vrei sa gusti un desert cu gust autentic, caramelizarea trebuie sa fie ultima etapa, facuta de cele mai multe ori cu un pistol cu gaz (torta culinara). Iata un mod in care poti gusta o crema de zahar ars delicioasa, cremoasa la interior si crocanta la exterior, fara sa folosesti un pistol cu gaz.

Ingrediente

450 ml smantana pentru frisca 1 pastaie de vanilie 6 galbenusuri 150 g+6-7 linguri zahar 2 linguri mascarpone
Mod de preparare:

1. Preincalzeste cuptorul la foc mic, apoi adauga smantana si pastaia de vanilie desfacuta si semintele ei intr-o cratita si lasa-le sa dea in clocot. Cand smantana incepe sa se umfle, opreste focul, pune capacul cratitei si las-o asa pentru 10 minute.
2. Bate galbenusurile cu zaharul pana cand se deschid la culoare si devin cremoase. Da cratita cu smantana din nou la foc pana devine fierbinte, apoi adaug-o putin cate putin peste galbenusuri, amestecand continuu pentru a evita coagularea galbenusurilor. Adauga cele 2 linguri de mascarpone si amesteca.
3. Toarna crema obtinuta printr-o strecuratoare in 4 castronele de sticla suficient de incapatoare. Pune castroanele intr-o tava suficient de inalta incat sa poti pune apa pana la jumatate din inaltimea compozitiei din castroane. Da tava la cuptor la foc mic pentru ~45 minute.
4. Scoate tava din cuptor si verifica crema de zahar ars. Daca se misca precum un jeleu atunci cand misti castroanele, mai trebuie coapta. Daca e ferma la atingere, e suficient de facuta.
5. Presara cate 1-2 linguri de zahar in fiecare castron si repartizeaza-l uniform.
Stramba o lingura (una la care nu tii foarte mult), incat manerul sa fie aproape vertical, dar lingura sa ramana in plan orizontal (sa semene cu un polonic). Incinge-o pentru 5 minute la foc mediu si, cu grija sa nu te arzi, aseaz-o pe fiecare suprafata acoperita cu zahar din castroane. Este necesar sa incingi lingura de mai multe ori pentru a carameliza tot zaharul, iar inainte de a o pune la incins de fiecare data, spala bine lingura.

Sfat util

✽ Tine cont ca desertul ramane crocant maxim o ora dupa caramelizare.

✽ Mascarpone nu este un ingredient obligatoriu, insa da desertului un gust mai bogat si mai cremos.

Vezi si alte retete din bucataria franceza