Bigos (varza calita)

150 minute
6 portii
Mediu

Un tip de mancare complet, ce include atat legume cat si carne. Bigos, mai exact varza calita, este o reteta traditional poloneza.

Ingrediente

500 g varza murata 500 g varza cruda o ceapa 200 g ciuperci uscate 150 g piept de porc afumat 200 g carne de porc 200 g carne de vitel 150 g carnat afumat 50 g untura o foaie dafin 150 ml vin alb sec sare piper
Mod de preparare:
  1. Se spala varza murata, se taie si se pune pe foc cu foaia de dafin. La fel se procedeaza cu varza cruda. Tot ce este carne, mai putin pieptul afumat, se taie marunt si se pune sa se caleasca in 25 g untura. Dupa ce s-a rumenit, se adauga ciupercile.
  2. Pieptul de porc si ceapa tocata marunt se pun la calit in restul de untura si se adauga si carnatul feliute. Apoi, carnea, pieptul de porc, cele doua tipuri de varza, carnatul, ciupercile se pun la fiert impreuna pentru doua ore la foc mic, cu vinul. La final, se verifica gustul de sare si piper.