Trilece

90 minute
6 portii
Mediu

Cel mai popular și îndrăgit desert  al Albaniei a fost votat, în unanimitate, trilece. Se face ușor, are un gust simplu dar irezistibil. Desertul ideal. Să îl facem împreună!

  • Preîncălzește cuptorul la treaptă mare. Unge o tavă care nu lipește cu unt.

Separă albușurile de gălbenușuri – punând albușurile, într-un vas mai mare, iar gălbenușurile în unul mai mic.

Adaugă un praf de sare peste albușuri și bate-le bine până se întăresc. Adaugă zahărul și mai bate cu mixerul încă 5 minute.

Bate și gălbenușurile bine și apoi adaugă-le, treptat și amestecând continuu cu mixerul, peste spuma întărită de albușuri.

Într-un bol mic separat amestecă făina cu praful de copt și zahărul vaniliat. Adaugă apoi treptat peste ouă, amestecând continuu – de data aceasta cu o lingură de lemn.

Când obții un amestec mătăsos și omogen, toarnă-l în tavă și uniformizează cu lingura de lemn sau cu o spatulă. Dă la cuptor până când se rumenește ușor și blatul nu se mai lipesște de scobitoare  – aproximativ 40 de minute.

În timp ce blatul se face, apucă-te de făcut caramelul. Pune zahărul și untul într-o crăticioară și lasă-le la foc mic (fără să amesteci) să formeze o mixtură maronie. Poți amesteca abia după ce se topește zahărul.

Adaugă laptele și smântâna încetișor, în timp ce amesteci cu rapiditate . Nu te îngrijora dacă se întărește un pic zahărul, se va topi la loc. Amestecă până obții un sos de caramel. Va trebui să ai răbdare la această fază, va dura ceva, dar merită.

Într-un bol adânc mixează laptele cu laptele praf până se formează mici bule. Adaugă smântâna lichidă și amestecă timp de 2 minute

Când blatul se răcește, taie-l în porții egale. Înțeapă cu scobitoarea de vreo 4 ori fiecare bucățică în parte. Toarnă crema de lapte în mod egal peste blatul prăjiturii. Vei observa că se va absorbi destul de repede.

Când caramelul și blatul sunt gata, toarnă caramelul în mod egal peste blat.

  • Se servește rece.

Foto: 123rf.com