Ti-e pofta de niste mere dulci, putin moi de la copt, cu scortisoara si alte mirodenii, dar nu ai neaparat chef si nici timp sa te apuci de o placinta? Iti propunem un inlocuitor care e chiar mai bun decat placinta de mere – crumble cu mere. O sa adori reteta asta crocanta si savuroasa si cu greu o sa te poti opri din mancat.

INGREDIENTE UMPLUTURĂ

- 6 mere medii sau 4 mari - 3 linguri de zahar (preferabil brun) - 50 gr unt - scortisoara si orice alta mirodenie care va place (nucsoara, cuisoare, vanilie)

INGREDIENTE CRUSTA

- 100 grame unt - 150 grame faina - 3 linguri cu zahar - fulgi de ovaz (optional)
Mod de preparare:

COMPOZITIA

Merele decojite si taiate cubulete sau feliate, se pun la calit, la foc mic, cu cele 3 linguri de zahar, untul si scortisoara si celelalte mirodenii, in functie de gust. Se lasa la foc mic, cu capacul pus, amestecand din cand in cand vreo 5-10 minute, sau pana cand merele se inmoaie si se leaga un sos mai gros, ca un sirop. 

CRUSTA pentru crumble cu mere

Intr-un bol amestecati untul, faina, zaharul si fulgii de ovaz (optional). Le puteti amesteca cu mana sau cu un robot de bucatarie, pana cand veti obtine niste firimituri mai mari.

ASAMBLAREA

Ungeti cu unt o tava de 25×25 centimetri (sau o tava yena clasica, dreptunghiulara, sau o forma de tort) apoi puneti compozitia pe care in prealabil ati lasat-o sa se raceasca putin. Deasupra se presara amestecul de faina, zahar si unt, apoi se apasa cu palma, pentru a nivela, dar nu foarte tare.

Bagati in cuptorul incalzit la 180 de grade timp de 20 de minute sau pana cand observati cum crusta de deasupra se rumeneste usor.