Tarhonul, boiaua de ardei, smântâna și cartofii sunt câteva ingrediente de bază, pentru rețetele mureșene. În general, bucătăria ardelenească este una extrem de delicioasă, autentică și bogată în preparate tradiționale. Oriunde vei ajunge în Mureș, vei vedea, aproape în orice meniu, ciorbele cu smântână și tarhon. La fel putem spune și despre pâinea de făină și cartofi, gomboții cu prune sau gulașul ardelenesc. Dacă vrei să încerci acasă câteva preparate tradiționale, iată trei rețete mureșene pe care le poți pregăti chiar tu.

Bulz ardelenesc

Dacă știi să faci mămăligă, atunci ar trebui să încerci și rețeta de bulz ardelenesc. Acest preparat este delicios, sățios și ușor de pregătit!

Ingrediente

  •  ulei
  •  1 litru apă
  •  sare
  •  4 cârnăciori ardeleneșți
  •  400 g costiță afumată
  •  400 g brânză de burduf
  •  300 g mălai
  •  60 g unt
  •  Ouă

Mod de preparare

Pentru început, taie costița afumată și cârnăciorii și prăjește-i în ulei. Apoi, pune apă cu sare la fiert, pentru mămăliguță. Când apa da în clocot, toarnă treptat mălaiul și amestecă totul cu un tel, ca să nu se formeze cocoloașe. În primele 5 minute trebuie să amesteci mămăliga fără oprire, iar apoi, poți să o mai lași pe foc, pentru încă 10 minute. După ce e gata, scoate mămăliga pe un fund de lemn, iar când se mai răcește un pic, modeleaz-o în formă de bulgărași.

După ce ai făcut mai mulți bulgărași din mămăligă, presează-i în centru, pentru a face loc umpluturii de brânză de burduf, cârnăciori și costiță afumată. Apoi, unge o tavă cu unt și pune bulgărașii în ea. Tava se lasă la cuptor, timp de 10-15 minute. Între timp, prăjește câteva ouă ochiuri, într-o tigaie. După un sfert de oră, scoate bulgărașii de la cuptor, acoperă-i cu încă un strat de brânză și cu un ou ochi.

Gulaș cu găluști

În Mureș, se mănâncă destul de multă mâncare ungurească, iar gulașul este nelipsit. 

Ingrediente

  •  800 g carne mânzat
  •  sare
  •  3-4 linguri ulei
  •  1 linguriță boia dulce
  •  1 linguriță boia iute
  •  2 cepe
  •  4-5 ardei capia
  •  400 ml suc de roșii
  •  50 ml vin roșu
  •  1 linguriță zahăr
  •  piper
  •  2-3 ouă
  •  4 linguri făină
  •  1 cubuleț unt

Cum se prepară 

Taie carnea de mânzat în cubulețe, condimenteaz-o cu sare, piper, boia și puțin zahăr, stropește-o cu ulei, după care pune-o la călit, câteva minute, într-o cratiță. Toarnă, apoi, peste carne, puțină apă călduță și amestecă bine. Alături de carne, călește apoi și ardeii și ceapa, pentru câteva minute. După ce carnea s-a fiert, adaugă sucul de roșii, vinul roșu, sarea, piperul și boiaua de ardei.

Separat, pune într-o oală puțină apă la fiert, cu sare și o lingură de ulei, și las-o să dea în clocot. Între timp, bate ouăle spumă, cu un praf de sare și adaugă peste ele făina sau grișul și amestecă ușor, astfel încât să nu se formeze cocoloașe. Pune găluștele, astfel formate, la fiert. După ce sunt gata, scote-le din oală și servește-le alături de gulaș.

Gomboți cu prune

Cei care au copilărit în Ardeal știu, cu siguranță, cât de delicioase sunt celebrele găluște cu prune. Gomboții (așa sunt numite acolo aceste găluște) sunt simplu de preparat, nu sunt foarte dulci, dar nici foarte bogați în calorii, însă sunt un desert perfect pentru orice perioadă a anului.

Ingrediente:

  • 3 cartofi mari
  • 100 gr făină
  • 1 gălbenuș
  • 1 linguriță unt
  • pesmet
  • scorțișoară

Cum se prepară 

Fierbe cartofii în apă cu sare, iar  apoi decojește-i și pasează-i până când obții un piure. În timp ce acesta se răcește, pune apă la fiert într-o oală, apă cu un vârf de sare. Formează din piureul de cartofi, făină, gălbenuș și unt un aluat, întinde-l sub formă de foaie și taie-l în pătrățele. Adaugă în fiecare pătrățel o jumătate de prună curățată de sâmbure, și presară scorțișoară după gust. Modelează bucățile de aluat sub formă de biluțe, pune-le în apă clocotită și lasă la fiert până când se ridică la suprafață. Trece găluștele prin strecurătoare, sub un jet de apă rece, iar apoi dă-le  prin puțin pesmet prăjit. Gomboții cu prune se servesc atât calzi cât și reci, la orice masă a zilei sau ca gustare.

Așadar, acestea sunt trei dintre preparatele tradiționale ardelenești, pe care le poți mânca în restaurantele din Mureș. Dacă ți-am făcut poftă de găluște cu prune sau de gulaș, instalează aplicația de la Food Panda și comandă oriunde în Târgu Mureș, mâncare tradițională.