Bucătăria ardelenească este colorată, plină de vitalitate, picantă, cu preparate nu tocmai uşoare, dar pline de savoare.

Pălinca, tarhonul, boia, varza a la Cluj, gomboții și multe alte gusturi savuroase fac din bucătăria ardelenească o combinație de ingrediente minunate și ușor de recunoscut.

În bucătăria ardelenească pot fi întâlnite multe preparate cu carne, cartofi, smantana, boia. Se spune că mâncarea ardelenească este cea mai gustoasă.

Dintre rețetele de seamă din bucătăria ardelenească amintim: zame, papricaș sau gulaș, tocană de gălbiori cu mămăligă, mezeluri de la Bătrânul Sas, pâine cu cartofi și plăcinte fel de fel.

În cele ce urmează îți prezentăm două dintre cele mai cunoscute rețete tradiționale ardelenești. Iată care sunt ingredientele și modul de preparare.

Gulaș ardelenesc

Gulaşul este un preparat cu specific unguresc căruia de-a lungul timpului i-au fost aduse transformări pentru a deveni una dintre cele mai gustoase bucate ale bucătăriei ardeleneşti. Gulaşul este una dintre vedetele culturii culinare care a devenit foarte apreciată în vestul ţării şi nu numai.

Ingrediente:

  • Carne de vită – 1 kg;
  • Ceapă – 2 bucăţi;
  • Morcov – 1 bucată;
  • Usturoi – 2-3 căţei;
  • Roșii coapte sau roșii din conservă – 500 grame;
  • Boia dulce – 1 linguriţă;
  • Cartofi – 250 grame;
  • Vin roşu – 250 mililitri;
  • Ulei – 20 mililitri;
  • Foi de dafin – 2 bucăţi;
  • Chimen – 1 linguriţă;
  • Ulei – 20 mililitri;
  • Sare şi piper.

Mod de preparare

Carnea de vită se spală cu apă rece, se șterge cu șervețele absorbante iar apoi se taie cubulețe potrivite. Se pune uleiul la încins într-o cratiță și se rumenesc cubulețele de carne pe toate părțile. Între timp, ceapa se toacă mărunt, cartofii cubulețe sau sferturi iar morcovul se taie rondele. Cartofii tăiați se vor pune într-un castron cu apă rece pentru a nu oxida. Usturoiul se pisează.

Se scoate carnea din cratiță, se călesc morcovul și ceapa apoi se adaugă boiaua dulce, se mai călește puțin împreună cu legumele și se stinge cu vin. Se adaugă roșiile și carnea după care se pune apă sau supă de legume cât să acopere carnea. Se fierbe totul bine până carnea este bine pătrunsă. Se adaugă chimenul, usturoiul, cartofii, sarea și piperul după gust. Se lasă totul la fiert până cartofii sunt bine făcuți.

Gulașul ardelenesc poate fi servit și cu găluște obținute din ouă, făină și sare.

Varză a la Cluj

Acest preparat este unui sățios și gustos, are doar câteva ingrediente, se pregătește rapid și este o alegere excelentă mai ales în sezonul rece.

Ingrediente:

  • 500 g carne tocată, amestec de vită și porc;
  • 750 g varză murată tăiată mărunt;
  • 150 g orez;
  • 100 g smântână;
  • 2 cepe;
  • 100 ml bulion de roșii;
  • Ulei;
  • Sare și piper după gust.

Mod de preparare

Se fierbe orezul, în apă cu sare. Varza murată se toacă mărunt. Ceapa se toacă mărunt, apoi se călește în puțin ulei. Când ceapa devine sticloasă, se adaugă carnea tocată. Se condimentează cu sare și piper, după gust.

Asamblarea. Într-o tavă de cuptor sau orice altă tavă încăpătoare se pune pentru început un strat de varză murată tocată. Apoi urmează un strat de orez fiert și un strat de carne tocată. Se continuă alternativ cu straturi de varză, orez și carne tocată, ultimul strat fiind de varză tocată. Odată asamblat preparatul se toarnă deasupra bulionul. Se dă la cuptor pentru aproximativ o jumătate de oră. După 30 de minute, tava se scoate de la cuptor, se adaugă deasupra smântâna apoi se introduce iar la cuptor pentru încă 10 minute.

Varza a la Cluj se lasă puțin la răcit apoi se servește cu mămăligă sau pâine proaspătă.

Îți propunem încă 2 rețete inedite din zona Ardealului care presupun combinații neobișnuite dar delicioase și care îți vor oferi o experiență unică.

Pulpe de pui cu prune şi ceapă la cuptor

Este o rețetă veche, medievală, cu un gust dulce acrișor și ușor de preparat.

6-7 pulpe de pui (ciocănele), se crestează. Se prepară o marinată din boia iute și dulce, cimbru, ulei, sare și piper cu care se freacă pulpele. Într-o tavă se pun 4 cepe tăiate în jumătăți și aproximativ 20 de jumătăți de prune. Pot fi folosite prune uscate sau afumate. Se așează apoi printre ele pulpele marinate și se toarnă un pahar mic de apă, vin roșu sau bere. Se acoperă tava cu folie de aluminiu și se pune în cuptorul preîncălzit la 180 de grade Celsius. După o jumătate de oră se îndepărtează folia și se lasă la rumenit după preferință. Preparatul se servește cald.

Boții

Boţii este un desert din Țara Moților. Ele sunt niște găluşte ţărăneşti obținute din brânză de vaci.  

Ingredientele:

  •  1 kg brânză de vaci;
  •  5-7 ouă;
  •  2 lingură de untură;
  • 1 cană și jumătate de mălai;
  • Sare.

Modul de preparare:

În untură se prăjește mălaiul până își schimbă culoarea. Se bat bine ouăle și se amestecă energic cu brânza proaspătă de vaci. La această compoziție se mai adaugă o jumătate de cană de mălai, o lingură de untură și puțină sare. După ce s-au amestecat bine toate ingredientele se fac „boțuri' rotunde și mici. Se pun la fiert în apă clocotită cu sare. După ce au fiert și sunt suficient de tari se tăvălesc prin mălaiul prăjit. Se servesc cu zahăr sau magiun de prune.

Încearcă aceste preparate și bucură-te de ceva nou în fiecare zi.