Se spune despre bulgari ca sunt foarte priceputi in cultivarea legumelor, asa ca nu e de mirare ca mancarurile lor sunt asemenea unui recital de gusturi alese…  din gradina.

Fac o zacusca nemaipomenita, o salata recunoscuta in toata lumea si niste muraturi exceptionale. Asa ca, sincer, motive ai destule pentru a trece granita, fie si numai pentru un weekend, pentru a descoperi cate ceva in plus despre vecinii nostri bulgari. In plus, daca nu stiai, Bulgaria este a treia tara din Europa cu cele mai multe situri arheologice dupa Italia si Grecia si majoritatea lor sunt de origine tracica. Cel mai vechi tezaur de aur din lume, datand din anul 5000 i.H. este tot din Bulgaria si provine din necropola de la Varna. De asemena, Bulgaria mai detine si noua situri care au intrat in patrimoniul mondial UNESCO si care, iar, merita vazute: Cavalerul de la Madara de langa orasul Sumen, mormintele tracice de la Svechtari si Kazanlak, Biserica din Boiana, Manastirea Rila, bisericile rupestre de la Ivanovo, Parcurile Nationale Pirin si Sreburna si vechiul oras Nessebar.

O tara de traditii

Ca si la noi, traditiile legate de ciclurile vietii sunt foarte respectate in tara vecina si, ca toti romanii sa se simta “ca acasa”, bulgarii sarbatoresc si ei cu mari petreceri Sf.Ion (Ivadov den), Sf. Gheorghe (Gergiovden) si Sf. Dumitru (Dimitrovden). Si tot traditie transmisa din generatie in generatie sunt si retetele de bucatarie.

Retete inregistrate

Da, bulgarii au avut prezenta de spirit sa inregistreze ca marci bulgaresti placinta banitsa si kavarma pe care vi le prezentam alaturat. Altfel, iaurtul si branza la saramura au facut glorie tarii ca si numeroasele tocanite pregatite in vase de ceramica. Legumele produse in Bulgaria au gust si, de aici, se pregatesc numeroase salate. Tarator, supa rece de castraveti cu iaurt, marar, nuci tocate si mirodenii e unul dintre preparatele faimoase ale vecinilor bulgari. Nu se fac ciorbe nici in Bulgaria, ci doar supe, de fasole in nord si de peste in sud.