Supă-cremă de morcovi

1. Se spală şi se curăţă morcovii şi celelalte legume, apoi se pun să fiarbă în apă cu sare şi un praf de piper. Se acoperă oala şi se lasă să fiarbă la foc mic. 2. Se verifică dacă au fiert toate legumele, se scot în sită, ceapa se aruncă iar restul se pasează cu […]

Supă-cremă de dovleac

Supa cremă de dovleac nu trebuie să lipsească din meniul tău de toamnă. Iată o rețetă simplă și ieftină, gata în doar 30 de minute. 1. Se curăţă dovleacul, se taie cubuleţe şi se pune să fiarbă în apă cu sare. Se pun şi câteva picături de ulei de măsline şi se lasă să fiarbă […]

Sirop de gutui

1. Se freacă bine gutuile cu un prosop de bucătărie, până se îndepărtează tot puful. Se spală, se cojesc şi se taie în felii subţiri. Se scot sâmburii şi cotorul, astfel încât să rămână numai miezul. 2. Feliile de gutui se pun la fiert la foc mic în apă cu zahăr şi se lasă aproxi­mativ […]

Alb ca neaua

1. Ţelina se curăţă, se taie cuburi mari şi se fierbe bine, cam o oră, la foc mic. Se scoate şi se lasă la scurs. Se stropeşte cu puţină zeamă de lămâie. 2. Hreanul se dă pe răzătoarea mică sau prin blender, ceapa verde şi mărarul se toacă mărunt. Ţelina se pasează bine, până se […]

Supă cremă de mazăre

Se spală mazărea verde şi se pune la fiert, separat de celelalte legume. Ţelina, cartofii şi morcovii se spală şi se taie cubuleţe. Ceapa se curăţă şi se taie solzişori, apoi se căleşte în puţin unt. Peste ceapă se pun legumele tăiate şi se călesc câteva minute. Se adaugă apă şi se fierb până devin […]

Prăjitură cu mere

Se frământă un aluat din făină, drojdie, ulei şi apă şi se lasă la dospit aproximativ 30 de minute. Între timp se spală merele, se curăţă de coajă, se dau pe răzătoare şi se amestecă cu zahărul. Se încinge puţin ulei într-o tigaie şi se călesc merele timp de 4 minute. Se taie aluatul în […]

Sufle de legume “Arlechin”

Se spală vinetele şi se taie în felii rotunde, groase de 1/2 cm. Se sărează şi se lasă deoparte, într-un bol, 10 minute. Se spală dovleceii şi se taie felii potrivite. Ardeii se spală, se curăţă de seminţe şi se taie în jumătăţi. Roşiile se spală şi se taie rondele mai groase. Cartofii se curăţă […]

Caș proaspăt cu miere

Feliile de caș de oaie se taie subțiri cât să nu se rupă. Se așază pe o farfurie (ideal este să fie una adâncă) și se toarnă pe deasupra o miere de albine cât mai parfumată (de mană sau de fâneață). Se presară miez de nucă. Se servește foarte rece (să nu curgă mierea prea […]

Cartofi noi la ceaun

Cartofii noi se spală bine în mai multe ape, fără a-i curăţa de coajă. Se pun într-un ceaun de tuci, cu fundul rotund şi se toarnă apă cam până la jumătatea cartofilor. Se pune cantitatea de sare necesară încă din această etapă, astfel încât cartofii să rămână întregi. Apoi, se adaugă și uleiul și se […]

Cartofi noi cu smântână

Cartofii noi, în coajă, trebuie spălați în 4-5 ape. Se pun apoi la fiert în supă de pui. Se adaugă de la bun început sarea, pentru că aşa cartofii vor rămâne întregi. Se lasă la fiert până sunt pe jumătate fierți și supa de pui scade destul de mult. Se ia de pe foc. Separat […]