Spaghete carbonara cu mazăre

Spaghetele se pun la fiert în apă cu o lingură de ulei, conform instrucţiunilor de pe pachet. Şunca se taie feliuţe, iar parmezanul se dă pe răzătoare. Mazărea se spală şi se pune la fiert o jumătate de oră. Şunca feliată se căleşte câteva minute cu doi, trei căţei de usturoi. Se separă gălbenuşurile de […]

Rasol-curcubeu

Carnea se curăță, se spală și se înțeapă din loc în loc cu cuțitul, așa încât să se formeze „buzunărașe” care se vor umple cu bucăți de legume. Zarzavaturile se curăță, se spală și se taie fâșii subțiri. Acestea se introduc în locurile înțepate din carne. Ce rămâne se pune la fiert împreună cu bucata […]

Supă cu crutoane

Cartofii se curăță, se spală și se taie felii. Se pun apoi la fiert în 1,5 l apă clocotită. Făina se dizolvă în lapte, având grijă să nu se formeze cocoloașe. Când au fiert cartofii, se adaugă laptele cu făină, amestecând bine și se lasă să mai dea un clocot. Se ia vasul de pe […]

Ciorbă sățioasă

Se spală bine carnea, se curăță de pielițe și se taie cubulețe. Rădăcinoasele și ardeii se curăță, se spală și se toacă cubulețe. Varza se taie fâșii. Ceapa se curăță și se toacă mărunt. Roșiile se opăresc, se curăță de pielițe și se taie felii. Leușteanul și pătrunjelul se spală și se toacă fin. Carnea […]

Cartofi umpluţi

Se spală cartofii bine, apoi se aşază într-o tavă şi se bagă la copt, la 180 0C. După ce sunt gata, se scot, se lasă 5-10 minute să se răcească, apoi se crestează în patru, cu ajutorul unui cuţit. Într-un bol, se mărunţeşte brânza tofu, apoi se amestecă cu 100 ml smântână de post, cu […]

Ciuperci cu legume trase la tigaie

Se spală şi se curăţă ciupercile, se taie în jumătăţi şi se stropesc cu zeama de lămâie, ca să nu se oxideze şi să-şi păstreze culoarea. Roşiile se spală, se decojesc şi se taie bucăţele. Ceapa şi usturoiul se taie rondele. Într-o tigaie, se încinge bine uleiul de măsline şi se pun ciupercile. Se lasă […]

Sufle de legume “Arlechin”

Se spală vinetele şi se taie în felii rotunde, groase de 1/2 cm. Se sărează şi se lasă deoparte, într-un bol, 10 minute. Se spală dovleceii şi se taie felii potrivite. Ardeii se spală, se curăţă de seminţe şi se taie în jumătăţi. Roşiile se spală şi se taie rondele mai groase. Cartofii se curăţă […]

Tartă cu urdă și lămâie

Peste untul la temperatura camerei se pun făina, oul întreg, zahărul, sarea și cele două gălbenușuri. Se frământă bine, până când aluatul nu mai este chiar sfărâmicios. Se dă la frigider pentru o oră. Într-un castron, se amestecă urda cu ouăle, zahărul, coaja rasă și zeama de la o lămâie. Se mixează până compoziția devine […]

Flori de dovlecei cu brânzeturi și anșoa

Fileurile de anşoa desărate se pasează, apoi se amestecă împreună cu cele 3 tipuri de brânză. Totul se mixează în mojar până devine o cremă omogenă. În funcţie de preferinţe, se adaugă o linguriţă de frunze din planta aromatică favorită (salvie, busuioc, oregano sau cimbru, neapărat verzi). Cu acest amestec se umplu florile de dovlecel. […]

Cartofi noi la ceaun

Cartofii noi se spală bine în mai multe ape, fără a-i curăţa de coajă. Se pun într-un ceaun de tuci, cu fundul rotund şi se toarnă apă cam până la jumătatea cartofilor. Se pune cantitatea de sare necesară încă din această etapă, astfel încât cartofii să rămână întregi. Apoi, se adaugă și uleiul și se […]