Pentru a alege locul de cazare este foarte important sa stii ce manifestari sunt in zona unde te duci. De exemplu, intre Craciun si Anul Nou, si cam de obicei in ziua de 27 decembrie, la Sighet se aduna mii de oameni la cel mai mare festival de datini si obiceiuri de iarna din Maramures, denumit Marmatia. E unul dintre cele mai vechi festivaluri ale tarii, dateaza din 1969 si, deci, in 2015 vei putea asista la editia cu numarul 47. Festivalul se desfasoara sub forma unui alai care are loc pe strazile orasului.

Participa formatii din Maramures, dar si din alte zone ale tarii sau chiar Ucraina si, participantii imbracati in portul popular specific zonei prezinta colinde, jocuri cu masti sau obiceiuri specifice iernii.

Sfanta Liturghie la Manastirea Barsana

Daca ai ocazia, nu ocoli Manastirea Barsana in prag de Nasterea Mantuitorului. Vei vedea locuitorii zonei care asista la slujba imbracati in portul popular de sarbatoare. In plus, Manastirea Barsana e un exemplu de arhitectura traditionala din lemn adusa la rang de arta.

La masa, in Maramures

Obiceiurile culinare ale Maramuresului fac parte dintre atractiile zonei si trebuie sa stii aceasta inca dinainte de a alege zona.

Micul dejun este copios, cu jumari, slanina, lactate grase. Mamaliga cu branza in straturi este de nerefuzat si la fel si ciorbele cu smantana. Maramuresul se mandreste cu produse din porc pregatite in untura si stropite apoi cu horinca.