Asa pregatesti sosul pentru cele mai bune paste pe care le vei manca vreodata! Pastele alla Genovese sunt un deliciu ce are ceapa si carnea de vita ca principale ingrediente, dar care se gateste la foc mic pentru 9 ore. Gustul insa merita fiecare minut!

Scopul final este sa obtii un sos de carne si ceapa atat de fin, incat carnea sa se destrame in cratita si sa nu mai poti distinge fibra de carne de restul ingredientelor.

In ciuda denumirii de pasta alla Genovese, care inseamna paste in stil Genova, sosul este o specialitate napoletana si e o importanta parte din cultura si istoria orasului.

Ingrediente

1 lingura ulei de masline 180 g pancetta/bacon 1,2 kg antricot de vita 2 tije de telina 2 morcovi 1 lingura pasta de tomate 200 ml vin alb 1 kg ceapa galbena 1 frunza de dafin sare piper
Mod de preparare:
  1. Curata si toaca ceapa cubulete. Intr-o cratita cat mai incapatoare, incinge o lingura de ulei si prajeste pancetta sau baconul pana se rumeneste bine.
  2. Scoate pancetta din grasimea rezultata si pune carnea de vita taiata bucati in grasimea incinsa, apoi presara sare deasupra.
  3. Amesteca pentru pentru 12-15 minute, pana ce carne se rumeneste.
  4. Adauga in cratita telina si morcovul taiate cubulete, pancetta rumenita, sare si piper. Amesteca pentru 5-7 minute la foc mediu.
  5. Adauga pasta de tomate, frunza de dafin si vinul. Amesteca din nou pentru 5-7 minute, apoi adauga ceapa tocata.
  6. Pune capacul cratitei si las-o la foc mediu pentru 30 de minute.
  7. Dupa cele 30 de minute, amesteca si adauga restul de ceapa (daca e cazul), apoi pune din nou capacul pentru alte 30 de minute.
  8. Dupa o ora de gatit, redu focul la minim, da capacul la o parte si amesteca. Lasa cratita la foc mic pentru 8 ore, intrerupte periodic de amestecare si de completare cu apa sau supa concentrata (fierbinte, indiferent de lichid!), cand nivelul scade.
  9. Fierbe pastele conform instructiunilor de pe ambalaj si strecoara-le, apoi adu-le la foc impreuna cu sosul pentru 2-3 minute.
  10. Serveste pastele presarate cu patrunjel si parmezan.

✽ Aceasta cantitate de sos poate fi folosita pentru a gati cca 1 kg de paste. Daca nu planuiesti o masa mare, poti pastra sosul alla Genovese la frigider si sa il asociezi cu pastele exact atunci cand vrei sa le servesti.

✽ Daca nu incape toata ceapa odata, adauga cantitatea ramasa mai tarziu, cand compozitia isi reduce volumul.