O reteta delicioasa de painici cu ciocolata perfecta pentru diminetile de weekend, cand vrei sa iei micul dejun in pat, cu o ceasca de cafea alaturi de preparatul tau preferat.

Ingrediente pentru coca

250 g faina 30 g zahar o lingura lapte praf o lingurita sare 50 g unt moale 115 ml apa rece 12 g drojdie proaspata 125 g unt tare 8 randuri subtiri de ciocolata

Ingrediente pentru copt

un galbenus putin lapte
Mod de preparare:

1. Faina, zaharul, laptele praf, sarea, untul moale si drojdia se pun in cuva robotului (sau la masina de paine) si se lasa 6 minute sa se amestece, adaugand apa, progresiv. Apoi, aluatul se pune pe masa si se lucreaza cu sucitorul pentru a deveni un dreptunghi care se inveleste in folie alimentara si se lasa 2 ore la frigider.
2. Cele 125 g unt tare se intind intre doua foi de hartie de copt pentru a obtine un dreptunghi care se pune in partea mai mica a dreptunghiului de aluat. Se acopera cu latura lunga a dreptunghiului de aluat, se intoarce spre dreapta un sfert de ceas si se lucreaza cu sucitorul, alungind aluatul. Se pliaza apoi aluatul in trei si se lasa la frigider o ora, invelit in folie alimentara. Se repeta apoi inca o data aceasta operatiune, tot cu o ora la frigider.
3. Se intinde aluatul intr-un dreptunghi care se taie de marimea cate unui rand de tablete de ciocolata. Se pune bara de ciocolata intr-o margine, se acopera fara a rula si apoi toate painile umplute cu ciocolata se pun in tava tapetata cu hartie de copt. Se lasa la crescut 2 ore si 30 de minute, la temperatura camerei.
4. Se ung apoi cu galbenus amestecat cu lapte si se coc 15 minute.

Atentie la temperatura!

  • Inainte sa puneti cele 125 g unt tare peste aluat, tineti-l la frigider timp de 15-30 minute. Este important ca intreaga operatie sa aiba loc la rece, pentru ca untul sa nu se topeasca, asa ca nu lucrati in bucataria incalzita.
  • Painicile cu ciocolata trebuie coapte in cuptorul preincalzit si la temperatura mare, pentru ca untul sa se topeasca repede iar apa si aerul produse astfel sa separe straturile aluatului. Daca temperatura e prea mica, untul se va topi incet si va rezulta un aluat prea dens.