Daca nu ai o reteta preferata de cozonac cu nuca, incearca aceasta varianta, testata si gustata. Ies cam 4-6 cozonaci pufosi, in functie de cat de mari ai tavile.

Ingrediente pentru aluat

3 kg faina 750 g grasime 500 g unt topit 1 pahar ulei 750 g zahar 300 g drojdie 21 galbenusuri esenta vanilie esenta rom coaja lamaie 1.5 L lapte

Ingrediente pentru umplutura

500 g nuca 200 g stafide 21 albusuri esenta vanilie

Ingrediente pentru copt

un ou batut
Mod de preparare:
  1. Pune intr-un vas mic o bucata de drojdie cu o lingurita de zahar si 1 pahar de lapte caldut. Adauga faina cat cuprinde, amesteca si lasa sa creasca.
  2. Intr-un vas mare, in care se framanta cozonacul, se pun 3 linguri de faina care se oparesc cu 1/2 din cantitatea de lapte, se amesteca bine pentru a elimina cocoloasele, apoi se lasa sa se raceasca pana devine caldut.
  3. Dupa ce a crescut maiaua, se rastoarna peste faina oparita, se mai adauga putina faina si laptele ramas si se lasa sa creasca 1 ora.
  4. Separat, se freaca galbenusurile cu zaharul pe un vas cu apa calda, adaugand un praf de sare, aromele si coaja de lamaie.
  5. Dupa ce aluatul a crescut, adauga galbenusurile, restul de faina cernuta, si incepe sa framanti. Framanta timp de 40 de minute, adaugand periodic grasimea incalzita cu uleiul, apoi lasa cozonacul la crescut 1-2 ore.
  6. Tapeteaza tavile cu unt si faina, da nuca prin masina de tocat, amestec-o cu albusurile batute spuma cu zahar si adauga esenta de vanilie. Daca umplutura este prea groasa, poti adauga putin lapte caldut. Spala si usuca stafidele intr-un servet de bucatarie, apoi amesteca-le in umplutura.
  7. Intinde 1/4 din cantitatea de aluat, mai putin daca ai tavile mai mici, pe o masa bine unsa cu ulei. Intinde peste coca o parte din umplutura, incat sa-ti ramana si pentru ceilalti cozonaci, apoi ruleaza cozonacul si pune-l in tava. Procedeaza la fel si cu coca si umplutura ramasa, pana termini compozitia.
  8. Unge cozonacii cu oul batut, apoi baga-i in cuptorul incins bine la foc mic, si lasa-i pana se rumenesc. Cand crezi ca sunt aproape gata, scoate-i si testeaza-i cu scobitoarea.

Sfaturi utile
✽ Dupa coacere, cozonacul trebuie tinut la cald, pentru a nu se intari, cel putin o zi.
✽ Pe tot parcursul pregatirii cozonacilor, in bucatarie trebuie sa fie cald, iar ingredientele trebuie sa fie si ele aduse la temperatura camerei cu cel putin o jumatate de zi inainte (exceptie facand cele pe care le poti incalzi, precum laptele).