Ciupercuţe cu sos alb

1. Se curăţă ciupercile, se scot codiţele şi se spală. 2. Codiţele se toacă mărunt cu ceapa şi verdeaţa şi se călesc în untul topit. După ce s-au călit, se adaugă carnea de curcan şi se amestecă să nu se lipească. Se adaugă apa, se lasă să fiarbă până scade şi se condimentează cu sare […]

Mâncare de vinete

1. Se spală şi se curăţă vinetele, se taie felii potrivite şi se lasă aproximativ două-trei ore, într-o sită, la scurs. 2. Separat, se curăţă ceapa, se spală şi se toacă solzişori. Se căleşte în uleiul de măsline pus la încins în prealabil, până ce devine transparentă. 3. Între timp, se scurg vinetele de sucul […]

Chiftele la grătar cu legume coapte

1. Se curăţă şi se spală ceapa, usturoiul şi mărarul. Se toacă mărunt şi se amestecă cu carnea de vită şi cu porumbul scurs în prealabil. Se condimentează cu sare şi piper, după preferinţă, se frământă bine câteva minute, apoi se lasă la rece. 2. Se curăţă dovleceii, se spală şi se taie felii şi […]

Salată cu paste

1. Se pun pastele să fiarbă în apă cu sare, la foc potrivit. Se amestecădin când în când cu o lingură de lemn, ca să nu se lipească. După ce s-au fiert conform instrucţiunilor de pe pachet, se scot din apă, se pun în sită şi se lasă câteva minute în apă rece. 2. Se […]

Îngheţată “Căpşunica”

1. Se aleg căpşunile, se spală în câteva jeturi de apă rece şi apoi se lasă la scurs, într-o sită. 2. După ce s-au scurs, se taie cubuleţe şi se pasează de 2-3 ori cu blenderul, apoi se adaugă jumătate din cantitatea de zahăr pudră. 3. Separat, se pune frişca într-un bol mai înalt şi […]

Sufleu de șalău

Peștele se spală, se scurge de apă. Creveţii se spală şi ei şi se pun la fiert, în apă cu sare, alături de peşte. După ce s-au fiert, se scot într-o sită şi se asezonează cu un praf de sare. Într-un vas, se amestecă bine făina cu laptele, astfel încât să nu se formeze cocoloașe, […]

Leurdă la borcan

Leurda foarte proaspătă se spală frunză cu frunză și se pune la scurs și la uscat. Miezul de nucă se alege bine şi se mărunţeşte cu sucitorul de aluat, cât să nu fie prea mărunt. Leurda uscată foarte bine se taie mărunt și se amestecă bine cu sare grunjoasă și cu miezul de nucă pisat. […]

Urzici cu maioneză

Se aleg urzicile frunză cu frunză. Pentru acest fel e de preferat să nu păstrăm codițele cele mai groase. Se spală în 4-5 ape, apoi se scurg și se scufundă în apa gata clocotită. Se lasă la fiert până sunt gata (sau aproape, după preferința casei) apoi se scurg de apă. Hreanul se dă pe […]

Crostini cu spanac şi iaurt

Partea albă a cepelor proaspete se toacă mărunt (partea de până la frunze) și se prăjesc în ulei de măsline extravirgin, într-o tigaie, până se înmoaie un pic. Se stinge cu lapte dulce. Codițele de la ceapă tocate și frunzele de spanac, spălate una câte una, se aruncă așa cum sunt în tigaie. Se pune […]

Şalău cu sos de lămâie

Se pun bucăţile de peşte în tava tapetată cu unt şi cu pesmet, se stropesc cu ulei de măsline şi cu vin alb şi se condimentează cu sare şi piper după preferinţă. Se lasă în cuptor la o temperatură de 200 de grade. Separat, într-o cratiţă mai mică, se topeşte untul, se stinge cu făina […]