Salată de fructe în suc de ananas

1. Se scot fructele din compot şi se lasă la scurs, iar siropul se păstrează şi se completează cu apă să se obţină în total 400 ml. Se dizolvă amidonul într-o ceaşcă de suc rece, apoi se amestecă cu zahărul şi restul de suc fierbinte. Se pune la foc mic şi se amestecă continuu, până […]

Puişori din fursecuri

1. Budinca de vanilie se amestecă cu laptele rece şi zahărul şi se fierbe până se formează o cremă consistentă. Se lasă să se răcească, apoi se adaugă untul frecat spumă cu zahărul vanilat şi se amestecă până se încorporează. 2. Se aleg 12 caise uscate, mai frumoase şi se păstrează. Din restul de caise […]

Drob cu garnitură de morcovi

1. Carnea se spală, se taie bucăţi şi se pune la fiert în apă cu sare, piper boabe, cimbru şi oregano, aproximativ o oră. Morcovii se curăţă, se spală şi se fierb în apă cu sare şi unt. 2. Carnea fiartă se curăţă de oase şi se dă prin maşina de tocat. Se amestecă cu […]

Ciorbă de miel

1. Carnea se spală, se taie bucăţi şi se pune la fiert în 1,5-2 l de apă cu un praf de sare. Se spumează şi se adaugă ceapa verde tăiată mărunt, apoi se acoperă şi se lasă să fiarbă la foc mic. 2. Morcovii, ţelina, păstârnacul şi rădăcina de pătrunjel se curăţă, se spală şi […]

Ouă îmbrăcate

1. Se fierb 4 ouă, timp de 8 minute, apoi se lasă în apă rece. 2. Se pasează ficăţeii şi se amestecă cu pătrunjelul, usturoiul, sare şi piper după gust. Se adaugă apoi grişul, făina şi un ou crud, până se obţine o pastă consistentă. 3. Cu amestecul obţinut mai sus se îmbracă ouăle fierte […]

Aspic mediteranean

1. Gelatina se înmoaie cu 100 ml de supă şi se lasă cam 50 de minute, până absoarbe tot lichidul. 2. Între timp, se aranjează într-un castron mai mare sau în boluri ingredientele, având grijă să acopere pereţii vasului, pentru a fi cât mai atrăgător aspicul. Feliile de ou fiert, bucăţile de sparanghel, fâşiile de […]

Salată de legume cu ouă şi sos de brânză

1. Prazul se taie rondele foarte subţiri, merele se fac cubuleţe mici, morcovul se taie fâşii sau se dă pe răzătoare, mazărea se spală şi se lasă la scurs. Se stropesc cu puţină zeamă de lămâie ca să nu îşi schimbe culoarea şi se dau la rece. 2. Ouăle se fierb tari, se răcesc şi […]

Limbă afumată în aspic

1. Se spală limba de porc şi se fierbe până se înmoaie. Se răceşte şi se curăţă de piele. Se înăbuşă legumele conge­late în puţină apă. 2. Separat, se dizolvă bulionul în 500 ml apă. Se adaugă oţetul, condimentele şi se fierbe. După ce clocoteşte bine se pune gelatina, apoi se strecoară printr-o sită deasă. […]

Ciocolată caldă

1. Se taie ciocolata în bucăţi mari şi se topeşte într-o oală. 2. Se adaugă laptele şi se amestecă încontinuu până începe să fiarbă. Se trage deoparte. 3. Gălbenuşul se freacă cu zahărul, se adaugă lapte fierbinte şi se amestecă totul uşor cu telul. 4. Se toarnă în pahare sau în căni şi se pune […]

Punch de Crăciun

1. Se spală portocala, merele şi rodiile. Portocala se şterge, se dă coaja pe răzătoare şi se taie în felii rotunde. Merele şi rodiile se taie în sferturi. 2. Se toarnă vinul într-o oală. Se adaugă fructele, zahărul, perele uscate şi coaja rasă de portocală. Cuişoarele, anasonul, chimenul şi batonul de vanilie se pun într-un […]