Cand nu stii exact cum trebuie sa condimentezi mancarea, poti fi tentat sa pui fiecare condiment si toate ierburile care iti trec prin mana. Cu toate acestea, fiecare verdeata are rostul ei, si este bine sa stii la ce poate fi folosita fiecare, caci ele accentueaza mai bine anumite gusturi, iar unele pot folosite chiar si la deserturi!

Busuioc

Aroma de busuioc este complementara carnii albe, carnii de miel sau de vita, precum si fructelor precum capsune sau zmeura.
Este ideal in retete de legume la tigaie, in retetele italiene, sosul Pesto si in sosul de rosii.
Poate fi foarte bine asociat cu rosiile, cu cimbrul si oregano.
Uleiurile ideale pentru dressing sunt: cel de masline, uleiul din samburi de struguri sau uleiul de susan.

Marar

Gustul si aroma mararului sunt bine completate de somon, morcovi, castraveti si de iaurt.
Poate fi folosit cu succes in tocanite si ghiveci, precum si in creme de branza si salate.
Se asociaza foarte bine cu piperul, scortisoara, ghimbirul, foile de dafin si cu nucsoara.
Este ideal sa folosesti ulei de canola sau sofranel atunci cand il folosesti in mancaruri.

Menta

Menta este planta foarte versatila, ce merge de minune atat cu carnea de porc, cu cartofii sau mazarea, cat si cu deserturile de ciocolata sau cu fructe.
In plus, ca si condimente, este ideala in combinatie cu ghimbirul, piperul cayenne, chimionul sau musetelul.
Uleiurile cele mai potrivite pentru menta sunt cel de canola sau cel de cocos.

Oregano

Oregano e verdeata perfecta pentru carnea de vita, cea de pui, sau pentru pestele prajit. Poate fi folosit si atunci cand gatesti curcan sau porc. Tot Oregano este un condiment esential in sosurile de rosii pentru pizza.
Poate fi asociat cu frunzele de dafin, cu maghiranul si cimbrul, cu busuiocul si chimenul. Este ideal sa folosesti ulei de avocado sau canola atunci cand gatesti cu oregano.

Rozmarin

O alta mirodenie foarte versatila este rozmarinul, ce poate fi folosit la o multitudine de preparate. De la legume precum conopida, ciupercile, rosiile sau spanacul, pana la carnea de porc, peste la gratar, preparate din porc sau curcan, toate merg “mana-n mana” cu rozmarinul.
Ca si condimente asociate, cel mai bine i se potrivesc oregano, cimbrul si usturoiul.
Foloseste ulei de masline sau ulei de porumb atunci cand il pui in mancare, accentueaza cel mai bine gustul.

Salvia

Isi pastreaza foarte bine aroma, chiar daca e gatita termic pentru o perioada lunga de timp. Salvia accentueaza foarte bine gustul branzeturilor, al carnii de vita, de porc sau de curcan. De asemenea, accentueaza bine si gustul merelor.
Este foarte gustoasa asocierea dintre salvie si lamaie, iar ca ulei, cel mai bine este sa folosesti ulei de avocado sau de canola.

Tarhon

Acest condiment se “intelege” foarte bine cu rosiile, cu carnea de pui sau cu pestele prajit. Aduce totodata un plus in sosurile pentru legume sau carne si este foarte bun in combinatie cu salatele verzi. La fel ca si in cazul salviei, uleiul de avocado si cel de canola sunt de preferat

Cimbru

Cimbrul este condimentul perfect pentru carnea de miel, cea de curcan, pentru pestele la gratar sau pentru oua. Merge de minune si cu mancarurile vegetariene, in mod deosebit cu fasolea.
Foloseste ulei de canola atunci cand gatesti mancaruri ce se potrivesc cu cimbrul.

Coriandru

Carnea de porc, muraturile, pestele la gratar, puiul si carnea de vita se potrivesc perfect cu coriandrul. Merge foarte bine salatele verzi, in umpluturi de carnuri sau in placinta cu mere.
Acelasi condiment face casa buna cu ghimbirul, scortisoara si nucsoara. Foloseste ulei de floarea soarelui atunci cand folosesti si coriandrul.

Patrunjel

Poate cel mai comun din verdeturile de pana acum, patrunjelul este foarte potrivit pentru momentele cand gatesti legume, carnea de pui, peste sau oua. De asemenea, merge foarte bine in mancaruri cu paste sau in supe.
Se potriveste cu alte condimente, precum busuiocul sau tarhonul, iar ca ulei e indicat sa-l folosesti pe cel de canola, sau chiar unt.