Cozonac cu mac

1. Se dizolvă drojdia şi o linguriţă de zahăr în 2 linguri de lapte călduţ. Se toarnă în făina cernută, se acoperă cu puţină făină şi se lasă într-un loc cald, la dospit. Ouăle se bat cu restul de zahăr şi zahărul vanilat, iar macul se spală şi se fierbe în 100 ml lapte cu […]

Cozonac cu migdale

1. Se dizolvă drojdia şi o lin­guriţă de zahăr în puţin lapte călduţ. Se toarnă în făina cernută, se acoperă cu puţină făină şi se lasă într-un loc cald, la dospit. Zahărul şi zahărul vanilat se dizolvă în restul de lapte, iar gălbenuşurile şi un albuş se bat cu sare. 2. În făina cu maiaua […]

Colac împletit

1. Se dizolvă drojdia de bere şi o linguriţă de zahăr în 2-3 linguri de lapte călduţ. Se presară puţină făină şi se lasă deoparte, într-un loc cald, la dospit. Zahărul se dizolvă în restul de lapte călduţ aromat cu vanilie şi coaja de lămâie, iar gălbenuşurile şi un ou se bat cu sare. Untul […]

“Mingiuţe” din meniul zeilor

1. Se pregăteşte grişul cu zahărul, laptele şi vanilia după reţeta tradiţională de griş cu lapte, doar ceva mai vârtos, ca să se poata modela. Se lasă la rece. 2. Separat, se amestecă brânza de vaci cu stafidele şi la sfârşit cu crema de griş, până se formează o pastă consis­tentă. Se formează gogoşele de […]

Africană cu sos orange

1. Se pregăteşte tava pentru foaie şi se dă drumul la cuptor la o temperatură de 120 de grade. Se bat gălbenuşurile cu jumătate din cantitatea de zahăr până se obţine o cremă de consistenţa smântânii. Separat se bat albuşurile cu restul de zahăr, până se obţine o spumă densă, de care să nu se […]

Prăjitura “Dorothy”

1. Se separă albuşurile de gălbenuşuri. Acestea din urmă se freacă cu un praf de sare, iar albuşurile se bat spumă. În albuşuri, se pune zahărul pudră şi se bat bine. Se adaugă gălbenuşurile şi, la sfârşit, făina cernută. Se amestecă uşor ca să nu se lase şi să nu facă cocoloaşe. Compoziţia se toarnă […]

Desert cu mere

Merele se curăță și se rad pe răzătoarea mare. Margarina se freacă bine cu zahărul, apoi se adaugă stafidele, merele, scorțișoara, 100 g pesmet și albușurile bătute spumă. Se omogenizează compoziția, apoi se toarnă într-o formă de copt, unsă cu margarină și tapetată cu pesmet în prealabil. Se introduce în cuptorul încins, la foc potrivit, […]

Mousse de ciocolată şi piersici

Se topesc separat ciocolata şi untul. Se bat spumă albuşurile cu 50 g zahăr. Gălbenuşurile se bat şi ele cu restul de zahăr. Se încorporează în albuşurile bătute gălbenuşurile, untul topit, ciocolata topită şi praful de sare. La sfârşit, se adaugă şi făina, amestecând uşor. Se pune compoziţia într-o tavă tapetată cu hârtie de copt […]

Minidiplomat parfumat

Se spală căpşunile şi se păstrează deoparte câteva fructe mari, care se taie pe lungime, pentru ornament. Restul de căpşuni se taie jumătăţi şi se fierb cu un pahar de zahăr. Se strecoară un pahar de suc, iar fructele fierte se pasează până se obţine un piure fin. Se bat ouăle spumă cu 8 linguri […]

Fantezie cu jeleu

Gălbenuşurile se freacă bine cu uleiul, ca la maioneză. Se adaugă jumătate din zahărul pudră, 5 linguri de apă caldă şi se amestecă bine. Albuşurile se bat spumă cu zahărul, se adaugă 5 linguri de apă caldă, coaja de portocală şi se amestecă apoi cu gălbenuşurile. La final se încorporează făina  şi praful de copt. […]

53 din 54«...1020...525354