Gogoşele fantezie

1. Se încinge cuptorul. Într-o oală de 2 l se pun pe foc 300 ml apă, 150 g unt şi un praf de sare. Se lasă să dea câteva clocote, apoi se adaugă toată făina odată şi se opreşte focul. Se amestecă până ce se omogenizează şi se lasă puţin să se răcească. Se adaugă […]

Legume asortate

1. Se spală toate legumele. Se curăţă morcovii şi rădăcinile de ţelină şi se taie rondele, se rupe conopida în buchete, se rup păstăile de fasole pe jumătate. Se taie ardeiul pe jumătate, se scot sâmburii şi se taie cubuleţe. Se taie arpagicul mărunt. 2. În 500 de ml de apă se pun la fiert […]

Ciupercuţe acre

1. Se curăţă şi se spală ciupercile foar­te bine, dar nu se lasă în apă, ci doar se trec prin mai multe jeturi de apă şi se lasă să se scurgă. E bine să le spălaţi cu mare grijă, ca să nu le rupeţi. Întregi vor arăta mai bine în borcane. 2. Se pregăteşte usturoiul […]

Salată Gourmet

1. Se spală şi se curăţă ciupercile în câteva ape şi se pun la fiert 20 de minute, în apă clocotită cu sare, apoi se scot şi se lasă la scurs câteva minute. 2. Se pregătesc şi ardeii. Se coc, se curăţă de sâmburi, se spală sub jet de apă să nu mai rămână nicio […]

Bureţi marinaţi

1. Ciupercile se curăţă, se spală se taie codiţele, dar cele mici se lasă întregi. Se pun la fiert în apă clocotită cu sare şi zeama de lămâie. După ce îşi pierd gustul de crud şi culoarea, se scot din zeamă şi se lasă la scurs, iar apoi se aşază în borcanele în care s-au […]

Zacuscă de gogoşari

1. Se trec gogoşarii prin maşina de tocat şi se amestecă cu restul ingre­dientelor. 2. Se pune toată compoziţia într-o cratiţă şi se lasă la foc până scade. 3. La final se distribuie conţinu­tul în borcane şi se sterilizează timp de 30 de minute.

Salată de toamnă

1. Din apă, oţet, sare şi zahăr se face o saramură şi se pune la fiert. Legumele se taie fideluţă, iar morco­vul se dă prin răzătoare. 2. Se opăresc toate în saramura pregătită (morcovii se pun primii şi se ţin 10 minute, apoi legumele, aproximativ 5minute). 3. Se scot, se pun la scurs până a […]

Aperitiv exotic cu ananas

1. Gogoşarii se spală, se curăţă şi se taie feliuţe. Într-o cratiţă mare, se amestecă uleiul, bulionul, oţetul şi zahărul, se adaugă foi de dafin, sare şi piper după gust. 2. Se pune amestecul pe foc şi, când dă în clocot, se adaugă gogoşarii tăiaţi. Se lasă să fiarbă 30 de minute, amestecând mere. 3. […]

Amestec pentru ghiveciuri şi ciorbe

1. Varza se taie fideluţă. Ţelina, pătrunjelul şi păstârnacul se curăţă şi se dau pe răzătoare. Roşiile şi ardeii se taie bucăţi. Se amestecă toate legumele cu dafinul şi piperul şi se presară cu sare. Se lasă peste noapte la macerat, într-un vas larg. 2. A doua zi se aşază compoziţia în borcane cu lingura, […]

Salată cu ciuperci şi ardei

1. Ardeii se taie felii şi se curăţă de seminţe. Ciupercile şi hribii se taie lamele, iar ceapa se taie rondele. Se aşază în borcan amesteca­te, se pune ardeiul iute întreg la mijloc şi se presară printre legume măslinele şi boabele de piper. 2. Se adaugă oţetul şi uleiul, apoi se toarnă saramura fierbinte. Se […]