Colac împletit

1. Se dizolvă drojdia de bere şi o linguriţă de zahăr în 2-3 linguri de lapte călduţ. Se presară puţină făină şi se lasă deoparte, într-un loc cald, la dospit. Zahărul se dizolvă în restul de lapte călduţ aromat cu vanilie şi coaja de lămâie, iar gălbenuşurile şi un ou se bat cu sare. Untul […]

Peşte pane cu cartofi ţărăneşti

1. Se spală fileul de peşte sub jet de apă rece şi se taie bucăţi. Se sparg două ouă şi se bat bine cu puţină sare. Bucăţile de peşte se dau prin făină, scuturându-se apoi de sur­plus, şi se trec prin ou. Se pun la prăjit într-o tigaie cu ulei încins. Se prăjesc până ce […]

Tartă cu sardine

1. Se dizolvă drojdia în apă călduţă cu zahăr. Într-un vas se pune făina, se adaugă untul înmuiat, sarea, maiaua şi se frământă încet până ce se obţine un aluat fin. Se acoperă vasul şi se lasă să se odihnească aproximativ 10 minute. 2. Se curăţă cepele, se spală şi se taie mărunt. Ceapa se […]

Peşte la cuptor cu piure de cartofi

1. Peştele curăţat şi spălat se stropeşte cu zeamă de lămâie. Se dă apoi prin făină, se scutură bine şi se prăjeşte în jumătate din cantitatea de unt. După prăjire se pune pe o farfurie acoperită cu hârtie. 2. Separat, într-o altă tigaie cu restul de unt, se căleşte foarte puţin ceapa rasă fin. Se […]

Ouă fierte în înveliş de carne

1. Se fierb ouăle timp de 6-7 minute şi se curăţă de coajă. Şniţelele se bat cu ciocanul să se aplatizeze cât mai mult, se dau cu un praf de sare şi piper şi se ung pe o parte cu muştar. 2. Se aşază pe fiecare bucată de carne câte un ou fiert, se rulează […]

Supă de broccoli cu ou

1. Toate legumele se curăţă şi se spală. Ceapa, morcovii, păstârnacul şi ţelina se taie bucăţi mari, iar broccoli se rupe în bucheţele mici. 2. Într-o oală cu 2 l de apă şi un praf de sare se pun la fiert ceapa, morcovii, ţelina şi păstârnacul. Se lasă să fiarbă 10-15 minute, după care se […]

Tartă cu brânză, şuncă şi ciuperci

1. Se face o adâncitură în făina cer­nută şi se pun gălbenuşurile bătute, 100 g smântână, un praf de sare şi untul tăiat cubuleţe. Se amestecă bine cu lingura, după care se frământă rapid. Se acoperă cu o folie transparentă şi se lasă la frigider aproximativ o jumătate de oră. 2. Pentru umplutură se toacă […]

Bulete de brânză

1. Într-un castron suficient de mare se pun brânzeturile, care se pasează cu o furculiţă pentru a se mărunţi bine. Se adaugă smântâna, se amestecă bine sau se mixează şi se potriveşte la gust cu sare şi piper. 2. Separat, în castronele diferite, se pun migdalele tocate, boiaua ames­tecată cea dulce cu cea iute, pătrun­jelul […]

Tort aperitiv cu brânză şi somon

1. Se spală peştele şi se pune la fiert în puţină apă. Se fierbe la foc mic 10 minute, după care se lasă să se răcească. Gelatina se pune la înmuiat. 2. Se freacă 100 ml smântână cu 250 g mascarpone şi cu verdeţurile tăiate mărunt. Se aşază feliile de pâine prăjită într-o formă de […]

Ruladă cu crutoane

1. Se amestecă gălbenuşurile cu untul înmuiat, cartofii copţi şi daţi pe răzătoare şi cu făina. Se adaugă verdeaţa tocată, nuca, sarea şi se amestecă până ce se omogenizează. 2. Se taie feliile de pâine în cubu-leţe şi se rumenesc în unt într-o tigaie încinsă. Se scot apoi pe o far­furie şi se lasă la […]