Sigur ai cumparat din ambele categorii pana acum, dar te-ai intrebat vreodata care este diferenta dintre ouale cu coaja alba si cele inchise la culoare? Crezi ca exista o diferenta si in calitatea lor, in functie de culoarea cojii?

De ce exista diferenta de culoare

Destul de usor de intuit e ca diferentierea porneste de la gaina. Cel mai adesea, dar nu e o regula, gainile deschise la culoare fac oua albe, in timp ce gainile roscate, maronii sau chiar negre fac oua maronii. Totodata, cea mai clara diferentiere e data de lobul urechii gainii, care poate avea 2 culori: alb sau rosu. Evident, gainile cu lobul urechii alb produc oua albe.

Ce tip de oua sunt mai bune

Desi majoritatea e de parere ca ouale de culoare inchisa ar fi mai calitative din punct de vedere nutritiv, nu exista o diferenta in acest sens.
Nici in ceea ce priveste grosimea cojii lucrurile nu stau altfel. Indiferent de culoare, ambele tipuri de oua pot fi la fel de groase sau la fel de subtiri. Diferenta de grosime este data de varsta gainii, cele tinere depunand oua cu coaja mai groasa decat cele mai batrane. Majoritatea gainilor crescute in gospodarii depun oua inchise la culoare, insa nu acesta este motivul pentru care adesea ouale sunt mai gustoase, mai hranitoare, ci modul in care gainile sunt crescute si hranite face diferenta.

Cand e bine sa tii cont de culoarea oualor

Un lucru bun de stiut este ca nuanta cojii conteaza intr-o perioada anume din an: de Paste, cand e ideal sa alegi ouale maronii pentru a le vopsi rosii, astfel culoarea iesind mai intensa. Ouale albe sunt perfecte pentru celelalte culori, avand mult mai mari sanse sa obtii culori vibrante.