Indiferent ca vorbim de cutite scumpe sau ieftine, cu invelis ceramic sau fara, toate sunt supuse aceleiasi probleme, odata cu trecerea timpului: devin boante. Uite cum se ascut corect cutitele de bucatarie si cum sa le ingrijesti corect pentru a te bucura de ele cat mai mult timp.

Cum iti dai seama ca e nevoie sa ascuti cutitele

Toate cutitele, dar mai ales cele pe care le folosesti zilnic, de regula cutitul bucatarului, trebuie ascutite odata la cateva saptamani, in functie si de cat de intens le folosesti.

Exista o simpla regula pentru a-ti da seama daca este sau nu nevoie sa iti ascuti cutitul: intampini dificultate cat de mica atunci cand incerci sa tai, de exemplu legume? E nevoie sa pui presiune pe cutit pentru a taia asa cum o facea la inceput? Atunci e cazul sa il ascuti.

Cutitele boante sunt adesea mai periculoase decat cele ascutite, deoarece esti nevoit sa imprimi mai multa presiune, ceea ce poate face cutitul sa alunece.

Cum se ascut corect cutitele de bucatarie 1

Indreptarea lamei cu pila

In cele mai multe seturi de cutite vei primi si o pila cu maner, cu aspect de tija perfect dreapta. Contrar a ceea ce poate credeai pana acum, acea pila NU este pentru ascutire.

Pila din seturile de cutite este pentru indreptarea lamei. Majoritatea cutitelor au o lama usor flexibila, care pe masura ce este utilizata se stramba pe alocuri.

Cand indrepti lama folosind aceasta pila, tine pila vertical pe o carpa sau un material antiaderent, cu manerul in sus, si trage cutitul pe o latura si pe cealalta alternativ, la un unghi de 20 de grade, folosind o presiune constanta.

Cum se ascut corect cutitele de bucatarie 2

Cum se ascut corect cutitele de bucatarie

Poti folosi un ascutitor de cutite (de tipul celor cu 1-2 fante), prin care treci cutitul perfect drept de cateva ori, intai prin fanta mai dura, apoi prin cea fina, pentru definire.

Daca insa ai un cutit foarte bont sau vrei sa fie cu adevarat ascutit, e ideal sa folosesti o piatra de ascutire.

Cum se ascut corect cutitele de bucatarie 3

Lasa piatra de ascutit cutite in apa pentru 10-15 minute inainte de utilizare, apoi treci cu lama pe ea la unghi de 20 de grade, tinand cu o mana de maner, iar cu cealalta de exteriorul lamei.

Repeta procedeul alternand de fiecare data laturile lamei cutitului, iar daca simti ca piatra nu e suficient de uda, umezeste-o suplimentar cu apa.

Citeste si: Cum folosesti si pastrezi tigaia de fonta