Untul din comert nu e intotdeauna de cea mai buna calitate, adesea cantitatea de grasime nu e cea mentionata pe ambalaj sau grasimea nu e in intregime animala, ci are in compozitie si grasime vegetala, adica margarina. Iar daca untul de renume, in care ai incredere deplina, ti se pare prea scump, pregateste-l in casa. Astfel vei stii exact ce contine, cat e de sarat si te vei bucura de gustul untului autentic, asa cum il faceau candva bunicii.

Pentru a prepara untul de casa, ai la dispozitie 2 variante:

1. Din lapte crud

Daca ai acces facil la lapte crud, caruia ii stii provenienta si care e cumparat la scurt timp dupa mulgere, vei obtine o bunatate de unt incomparabila. In plus, ramai si cu un lapte degresat, perfect pentru cei care se ingrijoreaza de silueta sau colesterol.
Fierbe laptele cu un praf de sare si, dupa ce a dat in clocot, lasa-l sa se raceasca. Dupa ce a ajuns la temperatura camerei, elimina caimacul de la suprafata laptelui si da-l la frigider acoperit. 2-3 ore mai tarziu (poate fi lasat si mai mult), scoate laptele din frigider si, folosind o lingura, scoate stratul de grasime ridicat la suprafata. Aceea este smantana dulce, pe care o poti gasi si de cumparat, in cazul in care nu poti cumpara lapte crud.

2. Din smantana gata preparata

Indiferent daca ai cumparat smantana sau ai ales-o din lapte fiert, de aici pasii sunt comuni. Foloseste un mic robot de bucatarie, un blender sau mixerul pentru a bate smantana, impreuna cu cantitatea de sare dorita. Cand incepe sa se inchege esti pe drumul cel bun, insa untul nu este gata. Abia cand untul incepe sa se separe de zer, dupa 5-10 minute, depinde de puterea electrocasnicelor, untul este gata.
Strecoara-l de zer, da-i o forma rotunda si incearca sa storci cat mai multa apa din el. Da-i o forma rotunjita, sau, daca ai, il poti pune chiar intr-o farfurie de unt. Da-l la frigider, unde il poti pastra pana la 2 saptamani din momentul prepararii.

Sfat util:

✽ In cazul in care alegi sa prepari unt din smantana dulce cumparata, alege un produs cu o cantitate cat mai mare de grasime (minim 30%), cum ar fi smantana pentru frisca.